Випічка з ягодами – справжні літні ласощі. Але іноді при випіканні ягоди починають активно виділяти сік, що псує смак і вигляд готових виробів. Щоб літня випічка мала ідеальний вигляд, начинку потрібно правильно підготувати.
* Щоб ягоди не виділяли багато соку, не змішуйте їх із цукром. Краще приготувати більш солодке тісто, а вже готовий пиріг притрусити цукровою пудрою.
* Ягоди можна засипати цукром, залишити на деякий час, а зайву рідину злити.
* Щоб дно випічки не промокло від вологої начинки, ягоди притрушують борошном із мелених вівсяних пластівців або манкою. Це не вплине на смак, але вбере зайву рідину.
* До соковитих ягід можна додати родзинки, курагу й чорнослив – сухофрукти вберуть надлишок рідини.
* При випіканні відкритих пирогів із соковитою начинкою можна вставити в тісто кілька крупних макаронів із отворами. Завдяки цьому рідина випаровуватиметься, а не випливатиме.
ЗАЛИВНИЙ ПИРІГ
* 6 яєць
* 325 г цукру
* 150 г вершкового масла
* 285 г борошна
* 2 чайні ложки розпушувача
* 1/3 чайної ложки солі
* дрібка ваніліну
* 2 столові ложки манки
* 500 г полуниць
М’яке масло збити з цукром. Додати по одному яйця, збити до однорідності. Всипати борошно з розпушувачем і ваніліном, посолити, перемішати. Тісто виходить доволі густе. Форму вистелити пергаментом. Викласти ягоди, притрусити манкою. Зверху на них – тісто. Притрусити пиріг манкою з цукром – для хрусткої скоринки. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, випікати 35-40 хв., або до «сухої шпажки». Готовому пирогу дати охолонути, потім перевернути на пласку тарілку.
Заваріть духмяний трав’яний чай і влаштуйте літнє чаювання з ягідним пирогом!
Діана ШЕПЕЛЬ.