Як зберегти капусту до весни - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Як зберегти капусту до весни

14 Листопада, 2019
in Домашній технолог
0
Як зберегти капусту до весни
0
Поділилося
89
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

На відміну від картоплі й коренеплодів, які зберігаються добре, капусту справді важко зберегти тривалий час. Треба знати деякі тонкощі.

Колись популярне зберігання в кагатах (і не тільки капусти, а й картоплі, буряків) нині не рекомендують. Для цього потрібні місця з низьким рівнем ґрунтової води, слід знати глибину промерзання ґрунту (яка, скажімо, на пісках більша від суглинкових), а також вести земляні роботи, нереальні на земельних ділянках котеджних містечок і на дачних 6 сотках. Обмеженість механізації та регулювання режимів мікроклімату також дають підстави вважати цей спосіб застарілим. Зберігання — це процес, на який впливають не лише температура і вологість повітря.

 

СОРТ МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Для тривалого зберігання вибирайте спеціально рекомендовані сорти. Звісно, пізньостигла зберігається довше від середньої і ранньої. Серед пізніх є сорти з лежкістю 9—10 місяців! Це вітчизняний Колобок 1F, гібриди Леннокс 1F, Бартоло F1, Саратога F1. Не забудьте, купуючи насіння, запитати, які саме сорти є для тривалого зберігання, прочитайте характеристику, на скільки місяців виробник дає гарантію задовільної лежкості. Від сорту з лежкістю 6—7 місяців не варто очікувати тривалого зберігання, навіть якщо ви підготували підвал із оптимальними температурою і вологістю. Тому перша порада — обирайте лежкі сорти.

 

СТЕЖТЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРОЮ ТА ВОЛОГІСТЮ У СХОВИЩІ 

Підвал, який є чи не в кожного, успішно замінить спеціальне сховище, якщо виконати дві умови: забезпечити вентиляцію (підвал без вентиляції — це безграмотно, як тоді боротися із сирістю?); підтримувати температуру до 8 градусів, інакше підвал буде непридатний для зберігання не лише капусти, а й іншої продукції.

Найсприятливіша для зберігання капусти температура — близько 2 градусів. Щоб наблизитися до неї, потрібна вентиляція, найкраще — припливно-витяжна, з 2 трубами невеликого діаметра (залежно від розмірів сховища — від 10 до 20 см, більші підвали зазвичай не будують) з можливістю їх перекривання. Це дасть змогу регулювати температуру. За сирої дощової погоди труби краще перекрити. Взимку за температури до 5 градусів закрийте припливні, а за вищої — і витяжні труби. Вважається, що за різниці між отворами труб не меншої за 7 м вентиляція буде незалежною від погоди.

Не допускайте різких коливань температури, що ведуть до утворення конденсату — сприятливого середовища для грибкових хвороб на продукції. Повісьте там термометр.

Крім температури, важлива вологість повітря. Тут можна обійтися без приладів. Якщо на продукції пліснява і гнилі — вологість підвищена, отже, повітря слід підсушити. Про це слід було б подбати ще при будівництві, виконавши гідроізоляцію фундаменту із правильно обраною глибиною закладання. На жаль, часто бачимо навесні в підвалі ґрунтові води. Про це також треба було подбати раніше: провести розвідувальні роботи з глибини промерзання, рівня ґрунтових вод, вітрових і снігових навантажень, їх вартість, звісно, не всім доступна. Та й запізно про це говорити, коли підвал давно зроблено. В такому разі покладіть там речовину, яка поглинає зайву вологу. Якщо колись для цього брали хлорид кальцію, то нині в продажу з’явилася спеціальна речовина, яку продають у будівельних магазинах. Якщо продукти зневоднюються, втрачають вагу без появи плісняви, гнилі, отже, повітря, навпаки, сухе (таке в підвалах буває зрідка, а от у коморах — так).

Отвори труб перекрийте густою сіткою проти мишей, ефективні й мишоловки. Не обов’язково зберігати капусту в поліетиленових мішках — при «диханні» з’являється конденсат на плівці, підвищуючи вологість (хіба що взяти спеціальну перфоровану). Покладіть капусту в неглибокі ящики, щоб можна було побачити гниль, з отворами для дихання.

 

ВІДБИРАЙТЕ ТВЕРДІ ТА МІЦНІ ГОЛОВКИ

Для закладання в підвал відбирають міцну і тверду капусту (у пухкої між листками багато повітря, тому лежкість погана), сформовану, не пошкоджену хворобами і шкідниками. Перевіряйте пазухи листків на наявність слимаків. Тому рекомендуємо видаляти для перевірки 2—3 верхні листки, особливо якщо при зрізанні ви бачили слимаків. Вони полюбляють вологі місця, тому систематично розпушуйте міжряддя, знищуйте бур’яни, уникайте загущення рослин.

А от капусту, що потрапила під приморозки, можна закладати на зберігання. Просушіть її — і заносьте до підвалу.

Юрій СЛЄПЦОВ, кандидат сільгоспнаук, доцент Національного університету біоресурсів і природокористування.

 

Попередня публікація

Ялиновий чай від інсульту

Наступна публікація

«М'ята» картопля

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
«М’ята» картопля

«М'ята» картопля

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Півники відцвіли, та догляд триває

Півники відцвіли, та догляд триває

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Півники відцвіли, та догляд триває

Півники відцвіли, та догляд триває

1 Липня, 2025
Загубили документ? Видадуть дублікат

Загубили документ? Видадуть дублікат

1 Липня, 2025
Кабачкові млинці

Кабачкові млинці

30 Червня, 2025
Липень на городі, в саду та квітнику

Липень на городі, в саду та квітнику

30 Червня, 2025

Останні публікації

Півники відцвіли, та догляд триває

Півники відцвіли, та догляд триває

1 Липня, 2025
Загубили документ? Видадуть дублікат

Загубили документ? Видадуть дублікат

1 Липня, 2025
Кабачкові млинці

Кабачкові млинці

30 Червня, 2025
Липень на городі, в саду та квітнику

Липень на городі, в саду та квітнику

30 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти