На відміну від картоплі й коренеплодів, які зберігаються добре, капусту справді важко зберегти тривалий час. Треба знати деякі тонкощі.
Колись популярне зберігання в кагатах (і не тільки капусти, а й картоплі, буряків) нині не рекомендують. Для цього потрібні місця з низьким рівнем ґрунтової води, слід знати глибину промерзання ґрунту (яка, скажімо, на пісках більша від суглинкових), а також вести земляні роботи, нереальні на земельних ділянках котеджних містечок і на дачних 6 сотках. Обмеженість механізації та регулювання режимів мікроклімату також дають підстави вважати цей спосіб застарілим. Зберігання — це процес, на який впливають не лише температура і вологість повітря.
СОРТ МАЄ ЗНАЧЕННЯ
Для тривалого зберігання вибирайте спеціально рекомендовані сорти. Звісно, пізньостигла зберігається довше від середньої і ранньої. Серед пізніх є сорти з лежкістю 9—10 місяців! Це вітчизняний Колобок 1F, гібриди Леннокс 1F, Бартоло F1, Саратога F1. Не забудьте, купуючи насіння, запитати, які саме сорти є для тривалого зберігання, прочитайте характеристику, на скільки місяців виробник дає гарантію задовільної лежкості. Від сорту з лежкістю 6—7 місяців не варто очікувати тривалого зберігання, навіть якщо ви підготували підвал із оптимальними температурою і вологістю. Тому перша порада — обирайте лежкі сорти.
СТЕЖТЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРОЮ ТА ВОЛОГІСТЮ У СХОВИЩІ
Підвал, який є чи не в кожного, успішно замінить спеціальне сховище, якщо виконати дві умови: забезпечити вентиляцію (підвал без вентиляції — це безграмотно, як тоді боротися із сирістю?); підтримувати температуру до 8 градусів, інакше підвал буде непридатний для зберігання не лише капусти, а й іншої продукції.
Найсприятливіша для зберігання капусти температура — близько 2 градусів. Щоб наблизитися до неї, потрібна вентиляція, найкраще — припливно-витяжна, з 2 трубами невеликого діаметра (залежно від розмірів сховища — від 10 до 20 см, більші підвали зазвичай не будують) з можливістю їх перекривання. Це дасть змогу регулювати температуру. За сирої дощової погоди труби краще перекрити. Взимку за температури до 5 градусів закрийте припливні, а за вищої — і витяжні труби. Вважається, що за різниці між отворами труб не меншої за 7 м вентиляція буде незалежною від погоди.
Не допускайте різких коливань температури, що ведуть до утворення конденсату — сприятливого середовища для грибкових хвороб на продукції. Повісьте там термометр.
Крім температури, важлива вологість повітря. Тут можна обійтися без приладів. Якщо на продукції пліснява і гнилі — вологість підвищена, отже, повітря слід підсушити. Про це слід було б подбати ще при будівництві, виконавши гідроізоляцію фундаменту із правильно обраною глибиною закладання. На жаль, часто бачимо навесні в підвалі ґрунтові води. Про це також треба було подбати раніше: провести розвідувальні роботи з глибини промерзання, рівня ґрунтових вод, вітрових і снігових навантажень, їх вартість, звісно, не всім доступна. Та й запізно про це говорити, коли підвал давно зроблено. В такому разі покладіть там речовину, яка поглинає зайву вологу. Якщо колись для цього брали хлорид кальцію, то нині в продажу з’явилася спеціальна речовина, яку продають у будівельних магазинах. Якщо продукти зневоднюються, втрачають вагу без появи плісняви, гнилі, отже, повітря, навпаки, сухе (таке в підвалах буває зрідка, а от у коморах — так).
Отвори труб перекрийте густою сіткою проти мишей, ефективні й мишоловки. Не обов’язково зберігати капусту в поліетиленових мішках — при «диханні» з’являється конденсат на плівці, підвищуючи вологість (хіба що взяти спеціальну перфоровану). Покладіть капусту в неглибокі ящики, щоб можна було побачити гниль, з отворами для дихання.
ВІДБИРАЙТЕ ТВЕРДІ ТА МІЦНІ ГОЛОВКИ
Для закладання в підвал відбирають міцну і тверду капусту (у пухкої між листками багато повітря, тому лежкість погана), сформовану, не пошкоджену хворобами і шкідниками. Перевіряйте пазухи листків на наявність слимаків. Тому рекомендуємо видаляти для перевірки 2—3 верхні листки, особливо якщо при зрізанні ви бачили слимаків. Вони полюбляють вологі місця, тому систематично розпушуйте міжряддя, знищуйте бур’яни, уникайте загущення рослин.
А от капусту, що потрапила під приморозки, можна закладати на зберігання. Просушіть її — і заносьте до підвалу.
Юрій СЛЄПЦОВ, кандидат сільгоспнаук, доцент Національного університету біоресурсів і природокористування.