Вершкове масло надає тісту розсипчастості, насиченого молочного смаку, а олія робить випічку більш вологою. Олію можна використовувати в легкій за текстурою випічці, наприклад, кексах. З олією дріжджові булочки виходять більш пухкими.
Для заміни вершкового масла на олію треба запам’ятати лише кілька цифр, вибравши одну, як зручніше.
Чайні ложки
2 ч.л. вершкового масла (10 г) = 1,5 ч.л. олії
Якщо в рецепті 20 г вершкового масла — відповідно, додаю замість них 3 чайні ложки олії.
Столові ложки
2 ст.л. вершкового масла (30 г) = 1,5 столові ложки олії
Якщо потрібно більше, множу чи складаю.
Склянки
150 г вершкового масла = 100 мл олії (1/2 склянки)
Але вершкове масло не можна замінити на олію в рецептах, де його додають у твердому вигляді. Наприклад, у пісочному тісті (де холодне масло розтирають на крихту з борошном і цукром), або в листковому тісті, деяких рецептах печива.
Тетяна ЧЕРЕВКО, кухар. м. Хмельницький.