Як робити звичайні крашанки - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Як робити звичайні крашанки

6 Квітня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0

Different color Easter eggs in a garden

0
Поділилося
92
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Вважають, що крашанки, пофарбовані великодньої суботи, довше зберігаються.

ТОНКОЩІ ФАРБУВАННЯ

Крашанки здебільшого фарбують у червоний, жовтий, синій і зелений та золотистий кольори. Як барвник можна використати дубову чи яблуневу кору або листя молодої берези – яйця матимуть жовтий колір. Якщо вам до вподоби синій колір, то шукайте проліски, червоний – приготуйте цибулиння. У відвар кладуть попередньо зварені яйця, тримають певний час і виймають.

Яйця будуть золотаві і «мармурові», якщо їх спочатку зварити, потім кожне обкласти цибулинням, загорнути в клапоть тканини і варити ще 10 хв., додавши оцет. У пригоді стануть і клаптики тканини, що линяє. Сире яйце обкладають ними, загортають у білу тканину і міцно замотують ниткою. Підготовлені в такий спосіб яйця кладуть у каструлі в 1 ряд, заливають холодною водою, додають сіль, столову ложку оцту. Варять на помірному вогні 20 хв. Як охолонуть, розгортають тканину.

Якщо хочете мати крашанки з візерунком, прикладіть до шкаралупи якийсь листочок чи травинку гарної форми, щільно обв’яжіть яйця клаптем старої капронової панчохи і варіть у тому чи іншому відварі або настої.

І хоч нині чимало штучних харчових барвників, та й природні можна виготовити з багатьох рослин, усе ж не обійдетеся без традиційних крашанок, що палатимуть, мов надвечірнє сонце, тішачи око червоно-золотавим кольором. А щоб і в вашому кошику була така краса, слід заздалегідь запастися лушпинням цибулі (найкраще – з червоних сортів).

Поклавши в каструлю жменю-другу, заливаєте лушпиння 1-1,5 л холодної води, доводите під кришкою до кипіння, залишаєте настоятися, проціджуєте, солите, заливаєте прохолодним настоєм чистенькі яйця – і ставте на вогонь. Готові яйця можна протерти шматочком вати, змащеним олією, тоді шкаралупа просто засяє.

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ЯЄЦЬ?

Зазвичай для цього беруть 13 яєць (бо було 12 апостолів і Спаситель).

НЕ ЗАЙВЕ НАГАДАТИ

На Великдень після тривалого посту – розговляємося. Робіть це дуже обережно, адже ослабленому організму може зашкодити переїдання, надмірне вживання жирної їжі та спиртних напоїв.

По-перше, важливо не «накидатися» на скоромне, а їсти і пити в міру. Не забувайте, що вживати маєте якісні свіжі страви і напої. Варені фарбовані яйця також зберігаються значно менше, ніж сирі. Краще пофарбувати меншу кількість, ніж викинути зіпсовані. Найбезпечніша фарба для яєць – лушпиння цибулі. Проте якщо хочете мати крашанки іншого кольору, купуйте в торговельній мережі спеціальну фарбу для яєць. Їсти найкраще цілі, без тріщин. Узявши сирі яйця з холодильника, залиште на деякий час, щоб нагрілися, інакше обов’язково тріснуть у гарячій воді.

Попередня публікація

Секрети смачної паски

Наступна публікація

…І життя торжествує

Схожі публікації

Цілющий салат з кропивою
Кухонні університети

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка

19 Травня, 2025
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Млинці на сухому молоці
Кухонні університети

Млинці на сухому молоці

15 Травня, 2025
Котлети з варених яєць
Кухонні університети

Котлети з варених яєць

14 Травня, 2025
Наступна публікація
Приготування до празника

…І життя торжествує

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

22 Травня, 2025
Наталія Федорчук: “Любов є основою життя”

Наталія Федорчук: “Любов є основою життя”

22 Травня, 2025
Як підтвердити стаж на ТОТ?

Як підтвердити стаж на ТОТ?

22 Травня, 2025
Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025

Останні публікації

Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

Основні помилки та проблеми при вирощуванні синеньких

22 Травня, 2025
Наталія Федорчук: “Любов є основою життя”

Наталія Федорчук: “Любов є основою життя”

22 Травня, 2025
Як підтвердити стаж на ТОТ?

Як підтвердити стаж на ТОТ?

22 Травня, 2025
Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти