Вирішили поповнити запас кухонних помічниць? Щоб не накупати зайвого, давайте з’ясуємо, як обрати потрібні й найбільш універсальні.
Дно і стінки. Обираючи з двох моделей, віддайте перевагу тій, у якої більш товсті стінки та дно — це сприяє накопиченню і збереженню тепла. У такому посуді страви можна доводити до готовності навіть на вимкненій плиті. А під час приготування супу в ній можна зробити золотисту овочеву засмажку, не вдаючись до допомоги сковорідки. Економить час і сили. Може бути виконана з таких матеріалів: алюміній, кераміка, жаростійке скло, сталь або чавун.
Ручки. У хорошої каструлі ручки не повинні нагріватися, що полегшує процес приготування. Якщо збираєтеся ставити її в духовку, ручки повинні бути жаростійкими або знімними.
Кришка повинна щільно сидіти — це забезпечить більш швидке закипання. Скляні зручні тим, що дозволяють спостерігати за процесом варіння. А наявність отвору для виходу пари захистить від збігання рідини.
Ви здивуєтеся, але краще не купувати кухонні каструлі наборами. Скласти комплект з ємностей, різних не тільки за розміром, а й видом матеріалу, значно вигідніше та зручніше.
1. Чавунний казанок хороший для приготування плову, м’ясних страв і рагу. Довго зберігає жар.
2. Керамічна каструлька зручна тим, що її не соромно поставити на стіл перед гостями — вона надає нотки «домашності». Підходить для тушкування овочів, приготування печені, також у ній можна запікати страви в духовці.
3. Не обійтися без великої емальованої «супової» каструлі — в ній можна наготувати хоч на тиждень і безпечно зберігати їжу. Об’єм каструлі для варіння супів і компотів обирають із розрахунку 1 л на одного члена сім’ї. Тобто для невеликої сім’ї з 3 чоловік цілком достатньо обзавестися 3-літровою. Якщо ж любите варити супи із запасом, то й каструлю обирайте більшу.
4. Маленька каструлька з ручкою — просто незамінний супутник для тих, у кого в родині маленькі діти. Приготувати пюрешку або кашу «на одного» найзручніше саме в ній. Не кажучи вже про те, щоб відварити сосиски або яйця.
5. Каструля з нержавіючої сталі — взагалі найзатребуваніша. Варити пельмені, макарони, молочні каші в ній будете найчастіше.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.