ОПАРА:
* 2–3 столові ложки борошна
* 0,5 чайної ложки цукру
* 70–100 мл молока
* 50–70 г дріжджів
ТІСТО:
* 3 яйця
* 100 г чи більше цукру
* дрібка солі
* 0,5–1 л молока
* 50–100 г топленого масла
* 2–3 столові ложки сметани (бажано домашньої)
* 0,5 кг борошна
* 5–10 г ванільного цукру
* трішки цедри лимону
* 2–3 столові ложки олії
НАЧИНКА:
* 1 кг вишень, жменя малини, кілька абрикосів (можна заморожені)
«Коктейль» для змащення:
* 1 жовток
* 1 яйце
* кілька крапель олії і води
Для опари до борошна всипати цукор, залити теплим молоком, добре розтерти, потім додати дріжджі і вимісити негусте, як на млинці, тісто. Поставити опару на 5–10 хв. у тепло.
Для тіста яйця розтерти з цукром, додати сіль, тепле молоко, масло, сметану. Добре вимісити і додати борошно. Влити опару. Присмачити ванільним цукром, цедрою. Вимісити тісто, додаючи поступово борошно. Важливо «впіймати момент», коли тісто вже відстає від рук, але ще «не забите» борошном — тоді пироги будуть пухкими. Додати олію, знов вимісити і поставити тісто у тепло, накривши посудину рушником. Із такої кількості тіста можна спекти кілька пирогів.
Для начинки із вишень видалити кісточки, додати цукор і довести до кипіння. Можна покласти і свіжу вишню, але тоді треба добре посипати цукром пиріг до його випікання. Відкинути вишні на друшляк.
Змастити вершковим маслом форму для випікання. Коли тісто підійшло, посипати стіл борошном, руки змастити олією. Тісто легеньке, тож треба присипати борошном і помісити. Розкачати качалкою порцію (більшу чи меншу — залежно від того, що має домінувати в пирогах — тісто чи ягідне асорті), викласти у форму, щоб утворилися бортики. Змастити збитим коктейлем на основі яйця, олії та води.
Викласти начинку: шар вишень (на ваш смак, але в міру, щоб пропеклося), малину, скибочки абрикоса (можна ще листочки м’яти). Притрусити ягоди цукровою пудрою з додаванням ваніліну чи кориці.
Допоки пиріг підходить, невеличкі кульки тіста розтягнути чи розкачати, викласти навхрест на пиріг, кінчики «защипнути».
Змастити пиріг коктейлем із яйця. Поставити деко з пирогом у розігріту духовку на 180 градусів. Коли тісто підійде, щоб зарум’янилось, на кілька хвилин дати температуру 200 градусів. Випікати 30–40 хв. Духовку не відкривати, допоки тісто зарум’яниться. Пиріг дістати, накрити рушником. Через 10–12 хв., відділивши ножем боки пирога від форми, викласти на таріль.
Найкраще пиріг смакує на другий день — коли відстоїться, набереться духмяних присмаків і пом’якшає.
Ніна ГОЛОВЧЕНКО.