Яблучний сезон у розпалі. А це значить, що зараз саме час варити ароматне сонячне варення з яблук. Щоб воно вийшло смачним, необхідно точно дотримуватися рецепту. Зі зміною ваги інгредіентів змінюється час варіння. Крім того, необхідно знімати під час приготування піну — тоді варення буде красивим і смачним. І, нарешті, найголовніше — його не можна переварювати. Інакше воно матиме коричневий колір і втратить аромат. До справи!
- 1 кг кисло-солодких яблук твердих сортів
- 1 кг цукру
- 1 лимон із тонкою шкіркою
Лимон обдати окропом, видалити кісточки та подрібнити за допомогою м’ясорубки до однорідності. Яблука нарізати невеликими скибочками. Викласти плоди в ємкість для варіння, пересипаючи кожен шар цукром. Дати настоятися 1–2 год. Нагрівати на середньому вогні, регулярно помішуючи, доки цукор почне розчинятися та яблука пустять сік.
Коли цукор повністю розчиниться, довести варення до кипіння на середньому вогні, варити приблизно 25–30 хв. За 15 хв. до готовності перекласти лимон до яблук, усе ретельно перемішати. Як тільки яблучні скибочки стануть прозорими, варення зняти з вогню, накрити кришкою та залишити на ніч.
Потім ще раз довести до кипіння на середньому вогні. Як тільки закипить, вимкнути та накрити варення кришкою. Сироп спочатку буде рідким, але при охолодженні загусне. Коли охолоне — викласти скибочки яблук у підготовлені банки, залити сиропом і закрутити.
Діана ШЕПЕЛЬ.