Смачнюча заміна хліба до перших страв! Пиріг дуже ефектно виглядає, як пишна квітка, за що й отримав свою назву. У готовому вигляді його не потрібно розрізати, достатньо відламати один або кілька шматочків. Дуже зручно брати в дорогу або як перекус на роботу.
На 18 штук
Тісто:
1 склянка (гранчаста) молока
2,5 склянки борошна
12 г свіжих дріжджів
4 столові ложки олії
1 чайна ложка солі
1 чайна ложка цукру
Начинка:
1 пучечок свіжої петрушки
70 г вершкового масла
4 зубчики часнику
У миску влити тепле молоко, всипати цукор, розкришити дріжджі. Добре перемішати, підсипати пів склянки борошна, розмішати. Поставити опару в тепле місце на 15 хв. до утворення пінної шапочки.
Всипати в опару сіль, просіяне борошно, ретельно перемішати, щоб тісто зволожилося. Наприкінці влити олію. За необхідності підсипати борошно та замісити тісто — м’якеньке та еластичне. Сформувати тісто в шар, викласти в змащену олією миску, прикрити рушником. Поставити в тепле місце для підйому вдвічі. На це знадобиться 45—60 хв. Тісто, що піднялося, злегка обім’яти і знову поставити в тепло на 45—60 хв. Вдруге воно підніметься ще більше.
Для начинки петрушку дуже дрібно порубати. Чотири великі зубчики часнику пропустити через часничницю. Змішати зелень і часник із розм’якшеним вершковим маслом. Тісто, що підійшло, злегка обім’яти, розкачати на тонку ковбаску й розділити на 18 шматочків. Кожен розплющити на коржик приблизно 3 мм завтовшки. Змастити невеликою кількістю начинки. Скласти коржик навпіл (як вареник), потім знову навпіл — повинен вийти трикутник. Повернути зрізом угору і защипнути два крайні кінчики, як маленький пельмень.
Викласти заготовки по колу у форму для запікання (22—24 см): 11 шматочків, потім 6 і посередині 1. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 30 хв. Булочки, що підійшли, поставити в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку, випікати 25—30 хв., або до рум’яної скоринки.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.