Якщо «тихе» полювання було вдалим, то на вечерю можна приготувати таку смакоту. Відбивні під шубкою з грибів та сиру виходять дуже ніжними, ароматними та неймовірно смачними. А вся справа — у білому соусі.
- 8 шматочків м’яса для відбивних (свинина, курятина)
- велика цибулина
- 15 великих грибів (опеньків, печериць)
- 100—120 г сиру твердих сортів
- сіль
- чорний мелений перець
- борошно
- олія
Білий соус:
- 0,7 л молока
- 50 г борошна
- 50 г вершкового масла
- 0,5 чайної ложки солі
- 0,5 чайної ложки мускатного горіха
М’ясо відбити, посолити. Обкачати в борошні та швидко обсмажити до рум’яної скоринки на сильному вогні (не до готовності) — такий прийом допоможе зберегти шматочки соковитими. Викласти у форму для запікання. Цибулю нарізати чвертькільцями. Гриби — пластинками (якщо використовуєте лісові, їх спочатку відварити). Обсмажити цибулю до золотавості. Додати гриби, смажити до випаровування вологи. Посолити та поперчити. Викласти гриби з цибулею на відбивні. Сир натерти середньо.
Для соусу підігріти молоко, воно має бути дуже гарячим. У глибокій сковороді розтопити вершкове масло. Всипати просіяне борошно. Ретельно розмішати до однорідності, не знімаючи посуд з вогню. Таким чином ми заварюємо борошно, щоб позбутися характерного присмаку. Потім поступово, невеликими порціями, влити гаряче молоко (буквально по 1—2 столові ложки), постійно активно перемішуючи вміст.
Не давайте утворюватися грудочкам, інакше вони будуть у готовому соусі. Поступово ввести все молоко, не знімаючи посуду з вогню і постійно помішуючи соус. Варити, поки маса загусне і стане однорідною. Якщо є трохи грудочок, обов’язково протерти через сито чи подрібнити блендером. Але при постійному перемішуванні грудочок не повинно бути. Додати сіль та мелений мускатний горіх. Не обов’язково брати саме стільки приправ, скільки вказано в рецепті — це справа смаку. Варити ще 1—2 хв., помішуючи, і зняти посуд з вогню. Густота соусу в гарячому вигляді має бути подібна до рідкої сметани. У міру охолодження цей заварний соус сильно загусне. (Білий соус чудово використовувати для приготування не тільки цієї страви, а й звичайних котлет, риби та будь-якого м’яса).
Полити м’ясо з грибами білим соусом. Притрусити сиром і поставити в духовку при 200 градусах на 20 хв. Щойно утвориться гарна золотава скоринка — страва готова.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.