Звичне нам поняття «бутерброд» спочатку означало хліб із маслом (з німецької «буттер» — масло, «брод» — хліб). З часом до змащеної скибки додавали шмат ковбаси або сиру. Проте нині бутерброд може знову «схуднути», позбувшись традиційного інгредієнта. Адже в гонитві за прибутками недобросовісні виробники під виглядом масла продають відверту підробку.
Вершкове масло — цінне джерело вітамінів А, B, C, D, Е та К, а також корисних жирних кислот Омега-3 та Омега-6. При цьому деякі з вітамінів — А, D та Е — краще засвоюються саме разом із жирами. Якщо споживати цей калорійний продукт у помірних кількостях, прихильникам тонких талій і непримиренним борцям із «поганим» холестерином ніщо не загрожує. Таке масло для пересічного українського споживача — дороге задоволення, тому потроху перестає бути продуктом щоденного споживання. Водночас виробники будь-якими методами намагаються зменшити його собівартість, часто-густо — нечесними та незаконними.
Поширений трюк — продаж маргаринів чи спредів під виглядом натурального вершкового продукту. На етикетці написано «масло», а всередині — суміш рослинних жирів невідомого походження. Таку підробку найлегше реалізувати «на вагу», проте й розфасовану в пачки розкуповують досить жваво. Хоча єдиний її плюс — доступна ціна.
У справжньому маслі немає нічого зайвого, воно складається з молочного жиру та мікроскопічних часток води і молочних білків. Відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 вершкове масло має містити виключно молочний жир. Будь-які домішки — дешеві рослинні жири — позбавляють цей продукт права називатися вершковим маслом. Проте, як свідчать перевірки, виробники відверто нехтують встановленими нормами.
У серпні Держпродспоживслужба повідомила про випадки реалізації фальсифікованого масла у торговельній мережі Тернополя. Маркування продукту не відповідало вимогам законодавства, адже він містив майже 77 відсотків жирів немолочного походження. Викрити фальсифікаторів допомогла громадська організація «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра».
На жаль, найсвіжіші комплексні перевірки якості цього продукту в Україні проводили лише наприкінці 2019 — на початку 2020 року. Масштабний моніторинг якості масла солодковершкового реалізували в рамках медійного проєкту «Стоп фальсифікат». Журналістами та громадськими активістами були відібрані 77 зразків цього продукту від 28 вітчизняних та двох закордонних виробників у торговельних мережах чотирьох регіонів країни: в містах Суми, Черкаси, Нова Одеса на Миколаївщині та Калуш на Івано-Франківщині.
За результатами досліджень, проведених фахівцями Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби у Київській області та Державного підприємства «Укрметртестстандарт» з’ясувалося, що до фальсифікації масла вдавалися семеро (!) з тридцяти перевірених виробників, тобто майже чверть. Причому двоє з них реалізовували сумнівне масло у кількох регіонах одразу і тільки троє — в межах своєї області.
Як повідомили у Держпродспоживслужбі, загалом із 77 відібраних зразків 16 виявилися фальсифікатом (зокрема, вісім зразків, закуплених у Калуші, два — в Новій Одесі, три — у Сумах та ще стільки ж — у Черкасах). Рослинні жири знайшли фактично у кожному п’ятому з перевірених зразків. Якщо вірити нанесеному на пачки з маслом маркуванню, фальсифікат виготовляли у Харкові та області, Івано-Франківську та області, а також на Хмельниччині, Миколаївщині, Одещині та у Дніпрі. Географія вражає, як і нахабство фальсифікаторів! Деякі зразки майже на сто відсотків складалися з рослинних жирів, тому навіть спредом не мали права називатися. Відповідно до ДСТУ 4445:2005, спред має містити не менше 25 віддсотків молочного жиру, при цьому його загальна жирність має складати від 50 до 85 відсотків. Зауважимо, що всі досліджені зразки були придбані в офіційній торговельній мережі. Що під назвою «масло» реалізовують на нелегальних ринках чи в торговельних ятках, страшно навіть уявити!
Розраховувати на те, що горе-виробники виправилися, з огляду на відсутність дієвого контролю, не доводиться. До слова, принаймні троє з пійманих на фальсифікації підприємств уже не вперше потрапляють у поле зору перевіряльників. На рік раніше фальсифіковане масло від цих виробників знайшли фахівці Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». Тоді левова частка придбаного — 70 відсотків — виявилася підробкою із вмістом рослинних жирів.
Щоб не потрапити на гачок фальсифікаторів, віддавайте перевагу відомим брендам, широко представленим у торговельній мережі. Не ведіться на привабливу ціну: занадто дешевим справжнє масло бути не може. Адже для виготовлення 1 кілограма цього продукту використовують до 25 літрів молока.
У домашніх умовах перевірити «справжність» масла дуже просто: варто на годину залишити його в холодильнику. Заморожене вершкове масло має стати крихким. Якщо його й після цього вдалося легко намастити на хліб — перед вами суміш із рослинними жирами.
Інна ПОЛЯНСЬКА.