4 квітня християни західного обряду святкують Великдень. Спечіть до свята панеттоне — паску по-італійськи. Готувати просто, а результат чудовий, адже рецепт — від відомого кулінара Євгена КЛОПОТЕНКА.
Тісто:
- 600 г борошна
- 1 пакетик сухих дріжджів
- 150 г цукру
- 120 мл йогурту (натурального)
- 220 мл води
- 50 г вершкового масла
- 1 столова ложка маку
- 2 жовтки (і 1 для змащування паски)
- 100 г родзинок
- 10 г ванільного цукру
- 1 столова ложка молока
- 1 столова ложка цедри апельсина
- 0,5 чайної ложки солі
Глазур:
- 100 г цукрової пудри
- 1—2 столові ложки лимонного сок
- 1 столова ложка цедри апельсина
Борошно просійте. Яйця, масло та йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони були кімнатної температури. Змішайте дріжджі з теплою водою, ванільним цукром і половиною звичайного цукру (75 г).
Накрийте рушником і залиште на 20 хв., щоб дріжджі активувалися. У мене пакетик розрахований на 500 г борошна. Дотримуйтесь рекомендацій виробника на упаковці дріжджів щодо їх дозування. У мисці змішайте 2 жовтки з цукром, що залишився, йогуртом, розм’якшеним маслом і сіллю. Додайте тонко натерту цедру і мак. Перемішайте до однорідності. Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і невеликими порціями всипте борошно. Готове тісто викладіть у миску, змащену олією. Накрийте рушником і поставте в тепло приблизно на годину-півтори. Тісто має значно збільшитися в розмірах.
Родзинки змішайте з невеликою кількістю цукрової пудри. Це потрібно, щоб вони рівномірно розподілилися по тісту. Акуратно обминайте тісто, додавши родзинки. Розділіть на частини за кількістю форм — заповнювати потрібно не більше ніж на третину. Розкладіть тісто у форми, накрийте рушником і поставте в тепло на годину-півтори.
Тісто має піднятися до країв форми. Змастіть верхівки сумішшю жовтка з молоком. Духовку розігрійте до 180 градусів.
Встановіть форми на середній рівень духовки і випікайте 30—45 хв. (залежно від розміру). Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.
Готові паски дістаньте з духовки і дайте повністю охолонути у формах. Вийміть і вкрийте глазур’ю з суміші цукрової пудри та лимонного соку. Прикрасьте цедрою.
Рецепт з сайту klopotenko.com