Пружні фруктові скибочки, як мармеладки, і запашні горішки в прозорому сиропі — дивовижні ласощі.
На 1 кг айви: 800 г цукру; 150 г волоських горіхів; 2 склянки води.
Тонку шкірку на айві залишаю. Розрізаю навпіл, видаляю серединки — їх не викидаю. Айву нарізаю скибочками по 4—5 мм. Перекладаю в товстостінну каструлю, засипаю цукром увечері та залишаю до ранку.
Насіннєві коробочки заливаю водою, доводжу до кипіння та варю без кришки на помірному вогні хвилин 15. Знімаю з плити та залишаю настоятися приблизно пів години. Проціджую айвовий відвар через сито — це дуже потрібна добавка, завдяки якій варення швидше загусне (завдяки великому вмісту пектину).
Коли скибочки айви пустять достатньо соку, додаю горіхи та відвар. Горіхи повинні бути відмінної якості — світлі й не прогірклі. Ставлю на плиту, щойно закипить, варю на середньому вогні приблизно 10 хв. Знімаю з плити й залишаю годин на 6—8. Другий раз варю 5—7 хв. після закипання та охолоджую.
Повторюю процедуру ще 2—4 рази, поки сироп загусне, а колір десерту набуде червоного відтінку. Гарячим розкладаю у стерилізовані банки, закриваю під ключ. Зберігати можна і за кімнатної температури. У мене виходить дві баночки по 0,5 л.
Юлія КУЧЕР. м. Жмеринка.