Тюфтельки, запечені в молоці. У процесі запікання молоко вбирається в м’ясні кульки, і вони стають вершково-ніжними.
- 500 г фаршу (будь-якого)
- 250 г відвареного рису
- близько 1 л молока
- 1 маленька цибулина
- 0,5 чайної ложки солі
- дрібка чорного меленого перцю
У фарш додати рис, подрібнену цибулю, сіль і перець. Яйце додавати не потрібно — воно сушить м’ясо. Після того, як добре відіб’єте фарш (кидаючи кілька разів у миску), він «зв’яжеться» сам без яйця.
Поставити фарш на пів години в холодильник, щоб «дозрів». Сформувати невеликі тюфтельки (розміром з велику сливу), викласти в форму для запікання.
Важливий момент: що щільніше укладете тюфтельки в формі, то менше молока увійде, і тим гіршим буде смак тюфтельок. Тому укладайте на невеликій відстані одна від одної. Залити молоком таким чином, щоб воно повністю вкрило тюфтельки. Відправити в духовку, розігріту до 180 градусів на 40—50 хв.
Не рекомендуємо заливати тюфтельки готовим молочним соусом із борошном — він не вбереться так у м’ясні кульки, як цільне молоко.
Якщо хочете, щоб соус був густим, то краще зробіть так: з готових тюфтельок злийте половину порції молока з форми, заваріть ним невелику кількість борошна (неповна столова ложка) і поверніть назад у форму. Допечіть ще 10—15 хв. — так буде смачніше й соковитіше.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.