Ароматний, красивий, високий, легкий, із ніжним м’якушем і тонкою хрусткою скоринкою хліб на основі томатного соку.
- 300 мл томатного соку
- 9 г свіжих дріжджів
- 450 г борошна
- 2 столові ложки олії
- 1 столова ложка цукру
- 1 чайна ложка солі
- 1 чайна ложка часникового порошку
Сік підійде хоч магазинний, хоч домашній. Можна використовувати й томатну пасту (2 столові ложки розвести в 300 мл води). Додавати часник чи ні — вирішувати вам, але щиро радимо. Причому не свіжий, а саме сушений. Річ у тім, що після випікання смак і аромат готових борошняних виробів із часником дуже відрізняється. Сушений часник дає тонкий аромат, а свіжий відчуватиметься більш гостро та насичено. Такий яскравий хліб чудово підійде для приготування бутербродів. А взагалі він смачний і сам по собі.
Томатний сік підігріти, щоби був теплим. Всипати цукор, розкришити дріжджі, перемішати. Всипати 100 г борошна. Поставити в тепло до утворення пінної шапочки (15—20 хв.). Додати в опару сіль, часник та борошно. Замісити тісто. Спочатку перемішати, щоб борошно увібрало в себе рідину та зволожилося. Після цього влити олію (без запаху). Вимішувати до гладкості хвилин 10—15.
Тісто виходить дуже ніжним, при цьому злегка липне до рук — це нормально. Не забивайте тісто борошном, інакше готовий хлібець не буде легким.
Прикрити миску рушником і залишити в теплі на 2 год. (через годину зробити легке обминання, випускаючи газ із тіста). Готове томатне тісто за 2 години виросте в 2,5—3 рази. Воно дуже дегке та м’яке.
Оскільки тісто м’якеньке, його треба випікати у формі, інакше на деку воно розповзеться. Розім’яти тісто на столі у пласт, а потім скачати щільним рулетом, викласти у форму. Залишити на вистоювання на 30—40 хв. в теплі.
Заготовка повинна вирости в 2 рази точно. Відправити в розігріту до 190 градусів духовку на 35—40 хв. Одразу вийняти з форми і перекласти на решітку остигати. Формовий хліб, який найчастіше виходить дуже високим, радять охолоджувати на боці, щоби не просів.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.