Оцет часто використовують для заготовки консервації, але він може стати у нагоді і в побуті.
* Каструля або сковорідка важко відмивається? Налийте всередину посуду оцет, змішаний з водою в пропорції 1х1, і прокип’ятіть 4–5 хв., після чого промийте чистою проточною водою. Якщо забруднення вдалося відмити частково, повторіть процедуру.
* Можна позбавити запаху харчові контейнери із пластику. Для цього протріть розчином оцту поверхню контейнерів, потім добре промийте під проточною водою. Якщо запах стійкий, можна залишити в контейнері серветку, змочену оцтом, на 2–3 год., потім обполоснути водою.
* Щоб якісно очистити пластини жалюзі на кухні від жирних застарілих плям, їх потрібно протерти тканиною, змоченою в розчині води і оцту (на 1 л води 2 столові ложки оцту).
* Усунути запах з кухонної дошки і продезінфікувати після нарізання м’яса, риби, можна, протерши поверхню сумішшю з 2 частин соди і 1 частини оцту. Не змиваючи, залиште так на деякий час, потім промийте.
* Ви забули помити пензлики після фарбування, і їх щетинки стали твердими? Доведіть оцет до кипіння, опустіть в нього пензлика на кілька секунд. Фарба легко відійде від щетинок — пензлики знову стануть робочими.
Діана ШЕПЕЛЬ.