Сир, вершкове масло та сметана для приготування мають бути обов’язково жирними.
- 600 г домашнього кисломолочного сиру
- 3 яйця
- 120 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 100 г сметани
- по 50 г родзинок та кураги
- столова ложка ванільного цукру
- 0,5 чайної ложки цедри лимона
Сир прокрутити на м’ясорубці або перетерти блендером, аби став кремоподібним. Перекласти в ємність. Окремо в мисці з’єднати яйця, цукор і ваніль. Недовго збити віночком, щоб цукор розчинився. Перелити яєчну суміш у каструлю до кисломолочного сиру. Додати сметану та м’яке масло. Все перемішати та поставити каструльку на середній вогонь. При постійному (важливо!) помішуванні прогріти до першого закипання. Поступово маса за консистенцією стане, як рідка сметана. Як побачите, що почала закипати, одразу ж знімайте з плити.
У ще гарячу сирну заварну основу додати подрібнену цедру половини лимона, перемішати. Далі швидко охолодити сирну масу, поставивши каструлю з нею у холодну воду. Періодично помішуючи, дочекатися повного охолодження, після — поставити в холодильник на пів години. Коли сирна основа охолоне, вона загусне. Додати розпарені та підсушені сухофрукти — основа готова.
Поставити пасочницю на пласку таріль, вистелити форму вологою марлею в 2 шари, намагаючись не робити складок. Перекласти сирну основу в пасочницю, розрівняти ложкою. Прикрити паску марлею. Поставити конструкцію в холодильник на годину, протягом якої кілька разів зливати сироватку. Після цього можна помістити паску під гніт, щоб прискорити її ущільнення.
Знову поставити в холодильник на 12—14 год., при цьому періодично зливати рідину, що утворилася на тарілці. Паска готова, коли сироватка перестане виділятися.
Прикрити тарілкою, перегорнути на неї паску, зняти пасочницю та марлю. Її можна подавати просто так або за бажанням прикрасити: розтопленим шоколадом, мармеладом тощо.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.