Здавалося б, що такого цікавого можна придумати з локшини і домашнього сиру, крім звичайної запіканки, знайомої ще з дитинства? Не поспішайте з висновками! Її смак можна збагатити, зробивши бабку з сиром, маком та родзинками.
- 350 мл молока
- 500 г сиру
- 4 жовтки (або 2 яйця)
- 200 г локшини (не вареної)
- 3–4 столові ложки меду
- 2 столові ложки маку
- жменя родзинок
- дрібка ваніліну
- чверть чайної ложки солі
- 50 г вершкового масла
У каструльці (бажано великого діаметра) доведіть до кипіння молоко, додайте мак, мед, сіль і родзинки. Дайте молоку знову закипіти і всипте в нього локшину. Зніміть каструльку з вогню і закрийте кришкою. Зачекайте, поки локшина набрякне і вбере все молоко, на це піде хвилин 15.
За цей час перемішайте локшину кілька разів, щоб вона зволожилася більш рівномірно і не злиплася. Відокремте білки від жовтків. Жовтки вмішайте в сир. Якщо сир сухий, можна використовувати цілі яйця, але бабка тільки на жовтках виходить смачнішою.
Змішайте локшину з сиром і ваніллю. Форму для запікання змастіть розм’якшеним вершковим маслом (кількість продуктів на форму розміром 23х20 см). Викладіть сирну масу, розрівняйте. Розкладіть по поверхні запіканки масло, що залишилося (можна нарізати на шматочки і розкласти, а можна розтопити і полити бабку). Запікайте бабку в духовці при температурі 180 градусів приблизно 40–45 хв., або поки стане щільною та рум’яною.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.