Мабуть, ніщо так не смакує, як свіжа рибка. Однак цей продукт дуже швидко псується. Зберегти рибу свіжою, якщо немає холодильника, допоможе кропива. Нею перекладають тушки або набивають нутрощі, зокрема зябра.
Щоб зберегти рибу свіжою довше, її треба очистити, видалити нутрощі, зябра, промити, доки вода стане чистою, і протерти рушником або серветкою, щоб забрати зайву вологу. До речі, риба добре чиститься, якщо її змастити оцтом та залишити на деякий час. А щоб не ковзала, тушку натирають сіллю.
Якщо треба зберігати рибу до двох діб, її натирають зсередини і ззовні крупною сіллю. Хорошим консервантом є також лимон, який ще й надасть рибі неповторного смаку. Добре консервує рибу цукор (на 1 кг риби — столова ложка). Ним посипають тушку та залишають на 3–4 год. До двох діб зберігатиметься риба, якщо загорнути її у чистий рушник, змочений у суміші оцту з цукром (на 0,5 л оцту 1–2 чайні ложки цукру). Перед цим її зсередини і ззовні посипають сіллю. Також жоден рибалка не вирушає на риболовлю без садка, який занурюють у воду в затіненому місці і складають у нього рибу. Обручі садка мають бути широкими, щоб риба всередині могла вільно плавати — так вона довше залишиться живою. При транспортуванні риби небажано класти її у поліетиленовий пакет. Риба у ньому дуже швидко псується.
У холодильнику свіжу рибу зберігають, попередньо почистивши та випатравши, не більше доби — максимум двох. Її треба класти подалі від продуктів, які не підлягають тепловій обробці (сир, ковбаса, салати тощо). Тому ідеально, якщо для риби буде виділена окрема зона. Зберігати рибу треба при температурі від 0 до 2 градусів. Але часто у холодильнику буває тепліше. Тому найкраще помістити рибу у пластиковий контейнер, наповнений колотим льодом.
Перед заморожуванням рибу чистять та видаляють нутрощі, голову, плавці та зябра.
Не солять! Розморожують рибу поступово при кімнатній температурі, прискорювати цей процес не можна.
Розморожену рибу не можна заморожувати повторно, бо це значно погіршує її смакові властивості.
Від вживання риби треба відмовитись, якщо у неї здулось черево, зябра побіліли, відчувається неприємний запах, луска стала тьмяною, м’ясо рихле і відділяється від кісток.
Микола ЗІНЧЕНКО, рибалка.