Як спекти смачну паску: основні правила - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Як спекти смачну паску: основні правила

22 Квітня, 2019
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Як спекти смачну паску: основні правила
0
Поділилося
193
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Цьому святу вже більше двох тисячоліть, а на теренах України Великдень святкують понад тисячу років. Як основна подія релігійного життя воно глибоко увійшло в побут країн, культура яких сформована християнством. Тому навіть для невіруючих Великдень зберіг своє значення як красива прадавня традиція. У народній свідомості воскресіння означало оновлення, очищення душі  й помислів, прихід весни. А яке свято без головної прикраси столу — паски? У кожної господині свої кулінарні таємниці, але є і загальні правила, без яких добра паска не вийде. Отже, розпочинаємо готувати цей святий хліб.

Опара-закваска «піднімає» тісто, «переборюючи» супротив яєць, цукру, масла. Вода або молоко для опари мають бути теплі — приблизно 30–35 градусів. Спочатку розводимо дріжджі, а потім домішуємо борошно. Накриваємо рушником (за народною традицією домотканим) і ставимо в тепло, поки підійде. Коли опара збільшиться в об’ємі вдвічі й вкриється бульбашками, вона готова. Додаємо інші складові (за вибраним рецептом), довго (не менш як 15–20 хв.) місимо тісто на дошці, посипаній борошном. Що краще вимісимо тісто, то смачніша буде паска.

Дехто з господинь надають перевагу безопарному тісту. Його приготувати значно простіше — всі складники з’єднуємо за рецептом і добре вимішуємо. Перш ніж перейти до рецептів, нагадаємо ще кілька загальних правил, без яких не спечете добру паску.

Борошно має бути якісним, сухим, обов’язково просіяним крізь густе сито. Готувати паску треба в теплій кімнаті (25–27 градусів). Піч або духовку розігрівають заздалегідь. Тісто вимішують і вибивають, доки воно вільно відставатиме від рук і стінок посуду. Для підростання його ставлять у тепле, але не гаряче місце (не на гарячу лежанку чи батарею центрального опалення; тепло не має йти знизу). Тісто підходить не менш як тричі (вперше — в опарі, вдруге — коли додана здоба, втретє — вже у формі).

Випікання паски — таїнство: не можна голосно та недоброзичливо розмовляти, гримати на дітей, грюкати дверима, допускати протяги. Від цього тісто може осісти, і тоді з нього спечеться хіба що солодкий корж.

Форми для паски змащуємо жиром і застеляємо чистим промасленим папером. Якщо хочете, аби паска вийшла легкою і пухкою, заповніть форму наполовину, а щільною — на три чверті. Верх змащуємо яйцем, збитим з водою і олією. Щоб паска піднялась рівно, у центр встромляємо загострений сірник і з ними ставимо в духовку або піч. За годину-півтори (залежно від розміру паски) сірник виймаємо. Якщо до нього прилипло тісто, треба продовжувати пекти, а якщо сірник сухий — паска готова. Її викладають на чистий стіл, щоб охолола до кімнатної температури, і накривають рушником.

Попередня публікація

Ранні овочі -- без нітратів

Наступна публікація

Оксана Муха перемогла в «Голосі країни»

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Оксана Муха перемогла в «Голосі країни»

Оксана Муха перемогла в «Голосі країни»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти