Скоріше, навіть сливовий торт, а не пиріг. Красивий, святковий, з тоненьким тістом, ароматною сливовою начинкою і пишною піною білків. Він стане окрасою будь-якого святкового застілля. Хоча порадувати рідних можна і просто так, не чекаючи свята.
ДЛЯ ТІСТА:
120 г масла
2 столові ложки сметани
2 жовтки
50 г цукру
ванільний цукор
250 г борошна.
ДЛЯ НАЧИНКИ:
1 кг слив
100 г цукру
60 г крохмалю.
ДЛЯ БЕЗЕ:
4 білки
150 г цукру
Розм’якшіть масло, змішайте його з цукром, сметаною, ванільним цукром, жовтками, додайте борошно і замісіть тісто. Поставте його у холодильник, доки робитимете начинку. Сливи розріжте навпіл і видаліть кісточки. Всипте цукор і варіть 5 хв. Крохмаль розведіть сливовим сиропом, який утворився, додайте його до слив і варіть, постійно помішуючи, близько 10 хв., щоб маса трохи загусла.
Тісто викладіть у змащену маслом форму тонким шаром, зробивши бортики. Середину наповніть сливовою начинкою. Поставте у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хв. Білки збийте із цукром до утворення пишної піни. Дістаньте пиріг із духовки і покрийте збитими білками. Знову помістіть пиріг у духовку до зарум’янювання білків, приблизно на 10 хв.
Дайте пирогу повністю охолонути, щоб застигла начинка і його можна було різати. Якщо спробуєте розрізати теплим — начинка витече. Краще приготувати такий пиріг звечора і залишити на ніч для охолодження.
Олена КОСТЮЧЕНКО.