Відповідно до вимог ст.66 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП України) працівникам надається перерва для відпочинку та харчування тривалістю не більше двох годин, нагадують фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській обл. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку та харчування повинна надаватись, як правило, через 4 години після початку роботи. При цьому час початку i закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівники використовують її на свій розсуд, тобто на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок i місце приймання їжі встановлюються власником aбo уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (ч.4 ст.66 КЗпП України).
Крім того, ст.7 Закону «Про колективні договори та угоди» законодавчо визначено, що в колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих трудових, соціально-економічних відносин, в тому числі режиму роботи, тривалості робочого часу та відпочинку.