Готуємо приголомшливо смачну і ароматну шинку зі свинячої рульки. Рецепт дуже простий у приготуванні, і навіть духовка не знадобиться. Рулька містить багато речовин, що добре желюються, тому після приготування і охолодження шинка виходить міцненькою і легко ріжеться на тонкі шматочки. За смаком приблизно як буженина, але м’якіша й набагато соковитіша, апетитного рожевого кольору.
* Рулька (1,2—1,5 кг)
* 2 середні цибулини
* 2 середні лаврові листки
* 10 горошин чорного перцю
* 5 горошин духмяного перцю
* 2 столові ложки солі
* 4—5 зубчиків часнику
Рульку ретельно вимити, почистити, видалити зі шкіри залишки щетини. Залити холодною водою, щоб м’ясо було ледь покрите, і поставити на помірний вогонь. Перед початком кипіння знімати піну, посолити, покласти цибулини, накрити кришкою і варити при дуже повільному, практично непомітному кипінні близько 2,5 год. Додати чорний і духмяний перець та варити ще 30—40 хв. За 10–15 хв. до закінчення варіння покласти в каструлю лаврові листки. Дати охолонути в бульйоні до теплого стану. Дістати рульку і покласти на шматок чистої марлі (в неї ми потім рульку і загортатимемо). Зробити поздовжній розріз по всій довжині аж до кістки. Акуратно відокремити і видалити кістку. Якщо ви добре проварили м’ясо, кістка відокремиться без проблем. Зауважимо, що дуже важливо рульку не переварити, тобто в кінці варіння вона повинна зберігати форму, м’ясо не має відпадати від кісток, кісточка повинна відділятися легко, але з невеликим зусиллям. Розгорнути шматок м’яса в пласт. Якщо при відділенні кісточки на ній залишилися шматочки м’яса, зняти їх і покласти зверху. М’ясо поперчити, за необхідності досолити. Викласти зверху подрібнений часник. Згорнути рульку рулетом і дуже щільно загорнути в марлю. Покласти рульку в миску, накрити тарілочкою, зверху — вантаж (1–2 кг), і все це поставити в холодильник годин на 5–8. Потім розгорнути, нарізати. Насолоджуйтесь найніжнішим смаком! Добре смакує і просто на хлібець, і з гірчицею-хроном.
Порада: бульйон виходить дуже насиченим та ароматним. З ним можна варити супи, тушкувати м’ясо. Якщо не збираєтесь готувати найближчим часом, бульйон можна заморозити, розливши в ємності. Лише пам’ятайте, що він доволі солоний.