Пиріжки з капустою на сметані — рум’яні, апетитні, з ніжним тонким тістом і соковитою капустяною начинкою! Ліплять їх невеликого розміру, як вареники. Готуються без дріжджів, тому тісто і замішується, і випікається швидко! Так само швидко випічка зникає зі столу, тому що дуже смачна! З даної кількості інгредієнтів виходить 16 маленьких пиріжків. З гарячим супом замість хліба — чудово смакують!
Тісто :
* 220 г борошна
* 50 г вершкового масла
* 150 г сметани
* 0,5 чайної ложки солі
* 1 чайна ложка цукру
* 1 чайна ложка (без гірки) соди (і лимон або оцет для гасіння)
Начинка:
* 400 г дрібно нашаткованої білоголової капусти
* 30 г вершкового масла
* 2 зварені круто яйця
* сіль (за смаком)
* чорний мелений перець (за смаком)
* 1 куряче яйце (для змащування пиріжків)
Оскільки тісто готується дуже швидко, то спочатку приготувати начинку. Капусту трохи пом’яти, щоб стала м’якшою. Розтопити масло на сковороді, викласти капусту. Долити трохи води (близько 5 столових ложок). Накрити кришкою, тушкувати близько 25 хв. до м’якості, за необхідності підливаючи воду. Буде ще смачніше, якщо взяти навпіл свіжу та квашену капусту. В кінці посолити, поперчити, дати охолонути. Перемішати з нарізаними дрібними кубиками яйцями.
Масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб стало м’яким. Додати до нього сметану, сіль і цукор, перемішати. Додати гашену соду, перемішати до утворення бульбашок. (Замість соди можна використовувати розпушувач, його знадобиться 2 чайні ложки, додається він відразу в борошно). Поступово ввести цю суміш до просіяного в миску борошна, замісити тісто. Воно виходить м’яким і абсолютно не липне до рук. Розкачати тісто «ковбаскою», нарізати на 16 частин. Кожен шматочок розкачати в коло товщиною близько 3 мм. Викласти по столовій ложці начинки. Краї щільно скріпити, як ліпите вареники. Викласти на змащене олією або застелене папером для випічки деко. Добре змастити збитим яйцем. Випікати в духовці, розігрітій до 200–210 градусів, близько 20 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.