Молода кропива багата вітамінами та мінералами. Тому навесні маємо чудову можливість додати її у свій раціон. Перед приготуванням будь-якого з салатів, кропиву необхідно помити та ошпарити окропом (найзручніше це робити через друшляк), для того, щоб вона не була «колючою».
З яловичиною
* 400 г відварної яловичини
* по 2–3 картоплини і яйця
* 1 цибулина
* 200 г зеленого горошку
* 300 г кропиви
* пучок кропу та петрушки
* сметана або майонез для заправки
Усі компоненти дрібно поріжте, посоліть і ретельно перемішайте. Салат заправте сметаною або майонезом. Зверху прикрасьте подрібненою зеленню кропу й петрушки.
Зелений
У рівних пропорціях поріжте та змішайте оброблене листя кропиви, петрушку, кріп, зелену цибулю та щавель. Додайте кілька зубчиків подрібненого часнику, посоліть і заправте олією.
З картоплею
* по 200 г кропиви та відварної картоплі
* по 100 г шпинату та зеленої цибулі
* 150 г сметани
* 50 г кропу
* сіль
Картоплю поріжте кубиками. Кропиву, шпинат, зелену цибулю й кріп дрібно порубайте і додайте сіль та сметану. Всі компоненти перемішайте до отримання однорідного соусу. Заправте приготовану картоплю, заливаючи соус поступово та акуратно помішуючи салат.
З огірками
400 г листя кропиви дрібно накришити, порізати 1–2 огірки, додати за смаком сіль і сметану. Можна додати в такий салат лимонний сік.
З яйцями
Зваріть 2–3 яйця вкруту. Поріжте листя кропиви, змішайте зі скибочками яєць, посоліть, заправте сметаною або майонезом.
Наталя ГАВРИЛЕНКО.