Для деяких господинь оздоблення салатів може здатися зайвою працею. Але вірите чи ні, ефектно оформлена страва поліпшує апетит, а красива подача може перетворити звичайний салат на особливий. Салат, рецепт якого пропонуємо, не лише красивий, а й ситний, адже до складу входить печінка. Тож його можна подати як самостійну страву.
* 300 г курячої (яловичої) печінки
* 2 середні морквини
* 3 середні картоплини
* 4 яйця
* велике яблуко
* невелика цибулина
* невеликий пучок зеленої цибулі
* 150 г майонезу
* олія для смаження
* 0,5 чайної ложки солі
Оздоблення:
* чорний хліб
* листя петрушки
* великий помідор
Печінку відварити до готовності. Курячу варити від моменту закипання 25 хв., яловичу — 30 хв. (невеликі шматочки). Яйця зварити круто. Моркву і картоплю зварити в мундирах до готовності. Цибулину дуже дрібно нарізати. Обсмажити на олії до золотистого кольору. Картоплю натерти на крупній тертушці. Нарізати зелену цибулю. Печінку натерти на крупній тертушці. За бажанням печінку можна замінити нежирним вареним м’ясом. Моркву натерти на крупній тертушці (залишити 2 кружечки для оздоблення).
Збираємо салат: на велике блюдо викласти рівним шаром картоплю, посолити, покрити тонким шаром майонезу. Притрусити зеленою цибулею. Наступний шар — печінка, перемішана зі смаженою цибулею, змастити тонким шаром майонезу. Яблуко очистити від шкірки і серцевини, крупно натерти, викласти на печінковий шар, змастити майонезом. Викласти моркву, посолити, змастити майонезом. За допомогою ложки надати салату акуратної форми.
Для оздоблення салату білок нарізати пластинками завтовшки 3–4 мм. Вирізати кружечки для пелюсток (зручно використовувати невелику пробку або будь-яку іншу круглу формочку). Для 7 квіток (по 5 пелюсток в кожній) знадобиться 35 кружечків. Весь білок, що залишився, натерти на дрібній тертушці. Окремо натерти жовток на дрібній тертушці. Для серединок квітів вирізати 7 маленьких кружечків з морквини. Салат розділити на дві рівні частини. На одну викласти жовток, на іншу — білок. У скибочки чорного хліба зрізати скоринку. Вирізати стовбур і гілки з загостреними кінцями. Викласти на салат у вигляді крони. На жовтий бік салату покласти кружечки білка, формуючи квіти. В серединки вкласти кружечки моркви. З боків помідора зрізати гострим ножем кружечки. Викласти на білковий шар «яблучка». Прикрасити деревце листям петрушки.
Діана ШЕПЕЛЬ.