Приготувати рисову бабку просто й швидко. Можна спекти з рису, та якщо додати родзинки, полити полуничним соусом — звичайний десерт перетворюється на справжній делікатес. Хоча цю страву й десертом не назвеш — вона чудово підходить для повноцінного сніданку.
Бабка:
* склянка круглого рису
* 2 склянки молока
* 3 яйця
* 4 столові ложки цукру
* 100 г родзинок
* чайна ложка цедри лимона (за бажанням)
* 0,5 чайної ложки солі
* дрібка ваніліну (або чайна ложка ванільного цукру)
* столова ложка вершкового масла
Соус:
* 400 г полуниці
* 100 г цукру
* 100 мл води
* столова ложка крохмалю
* 30 г вершкового масла
Рис відварити у великій кількості води 10 хв., воду повністю злити. Напівготовий рис залити молоком, посолити. Довести рис до кипіння і варити ще 20–25 хв. на слабкому вогні під кришкою. В результаті вийде дуже ніжна рисова каша, практично без рідини. Зняти з вогню, покласти масло, дати рису повністю охолонути. Родзинки запарити окропом на 5 хв., обсушити. Яйця збити міксером або вінчиком в піну, всипати цукор і ванілін. Змішати яєчну масу з рисом. Додати родзинки і цедру, перемішати. Викласти в форму, змащену вершковим маслом і присипану сухарями або манкою. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хв., випікати до красивої золотистої скоринки. Перед подачею повністю остудити.
Для соусу полуницю подрібнити на пюре. Викласти в каструльку, всипати цукор, поставити на вогонь. Готувати до повного розчинення крупинок. Додати масло. У воді розмішати крохмаль, влити в пюре крохмальну воду тонкою цівкою, постійно помішуючи. Дати соусу покипіти 2 хв. і зняти з вогню. Перед подачею охолодити. З таким соусом можна подавати і млинчики або сирники, сирні запіканки.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.