Монастирська кухня — це окремий вид кулінарного мистецтва. За цим рецептом виходять ніжні, соковиті, смачні котлети, які ідеально тримають форму, навіть без додавання яйця. Його тут замінюють крохмаль і вівсяні пластівці. Чудова пісна страва.
- 600 г філе риби (хек, тріска, мерлуза)
- середня морквина
- середня цибулина
- 1 столова ложка картопляного крохмалю
- 1 столова ложка вівсяних пластівців
- 1 чайна ложка солі (без верху)
- чверть чайної ложки чорного меленого перцю
- олія (для смаження)
Цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти на найдрібнішій тертушці. Обсмажити цибулю до золотавого кольору в олії. Додати моркву, тримати на слабкому вогні до м’якості. Остудити. Пластівці швидкого приготування перекрутити на м’ясорубці. Потім пропустити через м’ясорубку рибу. Додати овочі (можна половину, а частину використати як начинку). Додати сіль, перець, крохмаль і пластівці. Вимісити ретельно фарш і відправити в холодильник на 20 хв. (обов’язково). За цей час пластівці розбухнуть і вберуть у себе зайву вологу з фаршу і рибні запахи. Дістати фарш і вологими руками сформувати котлети. За бажання обкачати в борошні, сухарях, подрібнених вівсяних пластівцях, або обійтися без панірування. Якщо залишили частину обсмажених овочів, то на долоню викладіть фарш, розплющіть його і в центр викладіть чайну ложку цибулі та моркви. Закрийте шов, і ваша котлета-зраза готова.
Сковороду добре прогріти й обсмажити котлети з обох боків до золотавої скоринки на олії. Потім вогонь зменшити до мінімуму, тушкувати котлети до готовності під кришкою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.