Принада цього рецепта в тому, що смажену рибу не потрібно додатково піддавати в маринаді тепловій обробці. А сам маринад який смачний! А хрустка цибулька! Ви будете смакувати й насолоджуватися кожним з’їденим шматочком!
Смажена риба:
- 1,5 кг хека (минтая, мерлузи, тріски)
- борошно (для панірування)
- олія (для обсмажування)
Маринад:
- 2 великі цибулини
- 250 мл води (охолодженої кип’яченої)
- 500 мл домашнього томатного соусу (краще зі шматочками овочів)
- 180 мл олії
- 100—120 г цукру (або за смаком)
- 100 мл оцту (яблучного)
- чайна ложка з гіркою солі (або за смаком)
Рибу нарізати шматочками близько 2 см завтовшки. Не солити! Запанірувати в борошні та обсмажити на середньому вогні в олії. Оскільки піддавати рибу подальшій тепловій обробці не будемо, вона повинна бути просмажена повністю. Цибулю нарізати не надто товстими чвертькільцями. Готову рибу скласти в каструлю, пересипаючи кожен шар цибулею.
Для маринаду з’єднати в ємності: воду, соус, олію, цукор, оцет (можна замінити 50 г столового оцту соком двох лимонів) і сіль. Подрібнити до однорідності. Готовий маринад виходить дуже приємного кисло-солодкого смаку. Він абсолютно не жирний, тож не лякайтеся такої кількості олії в рецепті. Олія в готовому маринаді не розшаровується. Залити рибу з цибулею маринадом. Зверху, за бажанням, можна покласти 2 лаврові листочки. Накрити каструлю кришкою та відправити рибу маринуватися в холодильник на добу. Подавати таку рибу (холодною, як консерви) найкраще традиційно — з відвареною картоплею!
Для маринаду підійде також домашнє лечо або аджика. Великі шматочки можна перетерти блендером. Якщо немає домашнього, підійде й покупний, на кшталт «Краснодарського». Головне, щоб був приємним на смак. Якщо він солодкий, цукор у маринаді регулюйте за смаком.
Нехай вас не лякає сира цибуля в рецепті, її перед закладанням можна ще перетерти з дрібкою солі, щоб пішла зайва гіркота. А наситившись соусом, вона може стати навіть смачнішою за саму рибку.
Буває так, що наготуєш смаженої риби на вечір, а все не з’їли, ось тут підійде саме цей рецепт. Що не доїли — замаринувати, і на завтра — нова страва. Як «кілька в томатному соусі», тільки смачніше. Якщо в домашньому соусі вже є достатньо олії, її кількість для маринаду можна зменшити.
Оксана ШВЕЦЬ. смт Чабани.