Цей рецепт чудово підходить не тільки для скумбрії, яка в духовці виходить найсмачнішою, а й для хека, минтая, які самі по собі сухуваті, а приготовані у такий спосіб виходять неймовірно ніжними і соковитими, тому що тушкуються у власному соку, та ще з овочами — перевірено на нашому досвіді неодноразово. Рецепт без кулінарних премудростей і довгої підготовки продуктів, виручить за нестачі часу і небажання стояти біля плити. Проте заслуговує на увагу любителів простих рибних страв.
* 3 рибні тушки (скумбрія, минтай або хек)
* 2 середні морквини
* 2 середні цибулини
* 2 маленькі лаврові листки
* 6 горошин чорного перцю
* 2 горошини духмяного перцю
* 2 столові ложки рубаної зелені
* олія
* сіль
Рибу почистити. Нарізати великими шматками, посолити. Моркву крупно натерти. Цибулю нарізати великими кубиками. Щоб страва вийшла дієтичною, всі продукти закладайте в банку відразу. Якщо хочете насиченості, більшого аромату, цибулю з морквою попередньо обсмажте. Візьміть літрові або півлітрові банки і викладайте в кожну шарами: овочева подушка, зелень, потім риба, чергуйте кожен шар. Краще не трамбувати, а укладати овочі та рибу вільно. Зверху залишиться простір, але всі шматочки в процесі приготування опустяться, покриються соком, що виділився, і повністю пропаряться. Полити овочі (якщо попередньо не обсмажували) з рибою 2–3 столовими ложками олії, покласти порівну перець і лавровий лист. Щільно закрити банку фольгою, як кришкою. Поставити в холодну духовку (це обов’язково, інакше скло трісне, а так буде прогріватися поступово), включити нагрів до 180 градусів, тушкувати 1 год.
Важливо: перевірте цілісність банки — з тріщинами, сколами не випробовуйте на вогнетривкість. Така тара ризикує луснути в будь-який момент.
Гарніром до риби чудово слугуватимуть приготовані разом з нею овочі, але можна подавати і з подвійним гарніром, наприклад, рисом або картоплею. Риба, приготовлена в банці, смачна як гаряча, так і холодна.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.