Риба має бути першої свіжості - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

Риба має бути першої свіжості

22 Лютого, 2021
in Між нами, споживачами
0
Риба має бути першої свіжості
0
Поділилося
90
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Про те, що риба буває лише першої свіжості, ми всі, звісно, читали, та як визначати зіпсований продукт «на око»?

Спочатку про приємне. Риба — надзвичайно цінний продукт, який містить потрібні нам білки, мінерали, поліненасичені жирні кислоти та вітаміни. Замість того, щоб ковтати сумнівні пігулки з написом «омега-3», їжте корисні дари морів та річок! Нині в магазинах і на базарах їх пропонують в асортименті — і свіжі, щойно виловлені, й охолоджені, й заморожені. На чому ж зупинитися?

Якщо не хочете на додачу до перемерзлої тушки оплатити ще й лід, обирайте живу чи охолоджену. Риба має бути не просто живою, а ще й здоровою. У такої — гарна луска. Придивіться уважно: якщо луска вкрита білими плямами або червоно-чорними виразками, рибка хвора. Якщо плаває в ємності підозріло мляво, це теж сигнал, що з нею не все гаразд. Сподіваємося, не треба нагадувати, що плавати вона має догори спинкою, а не пузом?

Якщо свіжа риба лежить на прилавку, так само огляньте луску. Має бути вологою. Якщо ж суха, та ще й ламка, з тріщинами, значить, товар — не свіжий і занадто довго лежав без води. На рибі можуть бути сліди від снастей, проте якщо вся вкрита кривавими плямами, це теж поганий знак: або була хворою, або транспортували її з порушеннями.

Якщо купуєте вже почищену рибку, знайте — її шкіра має бути блискучою, природного кольору, і в жодному разі не липнути до рук. І ще: на несвіжій рибі слиз каламутний, на свіжій — прозорий. Та найперше, на що має звернути увагу покупець, — це зябра та «погляд».

У свіжої риби очі не тьмяні, а прозорі й опуклі. Якщо залежалася на прилавку — «дзеркала риб’ячої душі» каламутні чи сухі. Коли запали досередини — висновок той самий. До речі, якщо продавець видалив рибі очі, це теж викликає підозру — можливо, хотів приховати ознаки псування…

Узагалі, якщо тушка ціла, з головою, вам буде легше визначити її якість. Якщо риб’ячі зябра чорного, темно-червоного, сірого, жовтуватого кольору, та ще й вкриті слизом — стережіться такого товару! Зябра свіжої риби мають бути рожевими чи яскраво-червоними. Розкрийте їх рукою — якщо пластини зябер злипаються, не купуйте таку рибу!

Розпізнати свіжий товар можна й на дотик: живіт і спинка риби мають бути пружними, не надто м’якими. Якщо натиснути пальцем на животик, на ньому не залишиться ямки — тушка відновить свою форму. Ну, й нарешті задійте як експерта власний ніс: допоки мешканці водойм живі чи свіжі, вони пахнуть річкою чи морем. Від свіжої риби не має тхнути чимось неприємним, тухлим чи кислим.

Здебільшого у продажу найчастіше можна побачити коропа, товстолобика, білого амура чи карася, рідше зустрінете щуку, форель чи стерлядь. Зазвичай це штучно вирощена у наших фермерських господарствах риба. Охолодженим можуть продавати імпортний, але теж штучно вирощений продукт: норвезького лосося, форель, сібаса, дораду. Якщо пропонують охолоджену дику (промислову) рибу, приміром, далекосхідного лосося, тріску, горбушу, зубатку, палтуса тощо, то, ймовірніше, її попередньо заморожували ще в місці вилову. Оскільки охолоджена риба дорожча за «крижану», недобросовісні продавці можуть її розморозити й продати вам уже в такому вигляді.

Термін зберігання охолодженої риби в холодильниках магазину досить короткий — 3–5 днів. Удома її краще приготувати одразу або протягом доби після придбання.

Експерти кажуть, що дика морська й особливо річкова риба заражена гельмінтами. Щоб личинки паразитів загинули, їй знадобиться тривале заморожування при 20 градусах нижче нуля протягом 6–8 діб, соління з дотриманням відповідної технології або тривала термічна обробка. Тому запікати рибу радять за температури 180 градусів щонайменше 30 хвилин і пам’ятати, що робити суші чи роли із сирої риби — смертельно небезпечно.

Інна ПОЛЯНСЬКА.

Попередня публікація

Як обрати зручний заварник

Наступна публікація

Якщо часто хочеться в туалет

Схожі публікації

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами
Між нами, споживачами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Дієтична добавка не лікує
Між нами, споживачами

Дієтична добавка не лікує

2 Травня, 2025
Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?
«Порадниця» довідкова

Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?

29 Квітня, 2025
Де курити заборонено
Між нами, споживачами

Де курити заборонено

23 Квітня, 2025
Що потрібно знати, купуючи товари у кредит
Між нами, споживачами

Що потрібно знати, купуючи товари у кредит

11 Березня, 2025
Консерви про запас: чим шкідливі прострочені
Між нами, споживачами

Консерви про запас: чим шкідливі прострочені

17 Лютого, 2025
Наступна публікація
Якщо часто хочеться в туалет

Якщо часто хочеться в туалет

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти