Ці пиріжки — спогад з дитинства… Моя матуся нам завжди їх пекла, коли ми їхали кудись! А хто не знає або не пам’ятає: тільки сіли в поїзд — і відразу їсти хочеться. А готувати їх зовсім просто!
На 8 пиріжків:
- 300 г сиру (від 9%)
- 150 г сиру твердих сортів
- 2 яйця
- 1 столова ложка цукру
- 4 столові ложки олії
- 0,5 чайної ложки соди (і сік лимона або оцет для гасіння)
- чверть чайної ложки солі
- 250–270 г борошна
- 1 жовток і 1 столова ложка молока (для змащування)
Сир не обов’язково брати домашній, добре виходить і з магазинним. Якщо зернистий, його треба перетерти через м’ясорубку або сито. Сир повинен бути таким, щоб добре плавився, можна взяти сулугуні. Сир натерти на великій тертушці. У миску викласти яйця, всипати сіль, цукор і перемішати. Влити олію, трохи перемішати. Додати сир і перемішати до однорідності (зручно використовувати блендер, щоб не було грудочок сиру). Додати гашену соду, перемішати. Поступово всипати борошно — тісто повинно вийти м’яким і не липнути до рук (можливо, знадобиться більше або менше борошна). Сирне тісто довго вимішувати не потрібно. Розкачати і розділити на 8 частин. Кожен шматочок розкачати качалкою на овальну форму товщиною 1 см. Перекласти на деко (його можна злегка змастити олією). Змастити пиріжки жовтком, змішаним з молоком. Притрусити сиром. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці прблизно 20–25 хв. Час випікання залежить від особливостей вашої духовки.
Ірина ПЕТЧЕНКО. м. Харків.