Головна цінність цих м’яких хлібців з хрусткою скоринкою — додавання вівсяних пластівців, насіння льону та соняшника, від чого ця випічка виходить не тільки запашною, смачною, а й більш кориснішою. Також, за бажанням, до пшеничного борошна можна частково додати гречане або житнє — випічка вийде ще ароматнішою. Хлібці залишаються м’якими навіть на наступний день. З цієї кількості тіста виходить приблизно 9 ароматних пампушок по 100 г. З цього тіста можна спекти також цілу буханку хліба — як у формі, так і без неї.
* 320 мл теплої води
* 20 г свіжих дріжджів
* 1 чайна ложка солі
* столова ложка цукру
* 4 столові ложки олії
* 430 г борошна (можна взяти 330 г пшеничного і 100 г гречаного або житнього)
* 50 г вівсяних пластівців
* 2 столові ложки насіння льону
* 2 столові ложки насіння соняшника
Для опари в теплій воді розвести цукор і дріжджі. Всипати 100 г борошна, розмішати. Поставити в тепло до появи пінної шапочки. Влити олію (можна використовувати соняшникову, кукурудзяну або гірчичну). Всипати сіль. Додати вівсяні пластівці, насіння соняшнику і льону, все перемішати. Всипати борошно, замісити тісто. Довго місити його не потрібно, буквально 5 хв. В результаті тісто виходить м’яким, добре тримає форму, не розповзається, але трохи липне. За необхідності можна підсипати ще 50 г борошна, але не більше. Тісто округлити, перекласти в злегка змащену олією миску, щоб не прилипало, прикрити рушником. Поставити в тепло до збільшення в об’ємі в два рази. Тісто не здобне, тому піднімається швидко — на це знадобиться приблизно 40 хв. Тісто обім’яти. Розділити на 9 частин, розкачати кожну в кульку, злегка витягнути у вигляді пиріжків. Викласти на деко, прикрити рушником і залишити на розстоювання ще на 20 хв. Щоб хлібці вийшли з хрусткою скоринкою, духовку потрібно розігрівати разом з невеликою ємкістю з водою. За бажанням на кожному хлібці зробити гострим ножем надріз і трохи збризнути їх водою. Поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 15 хв. (випікати разом із водою). Потім воду прибрати, температуру зменшити до 200 градусів і випікати ще 10 хв.
Діана ШЕПЕЛЬ.