Пожива для розуму - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Пожива для розуму

19 Квітня, 2018
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Пожива для розуму
0
Поділилося
56
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Не за горами один із найважчих періодів у житті школярів і студентів – екзаменаційна пора. Тести, контрольні, іспити, – як впоратися з підвищеним навантаженням? На думку дієтологів, щоб успішно скласти іспити, потрібно не лише старанно вчити й повторювати пройдене, а й правильно харчуватися. Деякі продукти допомагають поліпшити пам’ять і увагу, зберегти активність і ясність розуму. Для стимулювання роботи мозку в меню мають бути молочні продукти, м’ясні й рибні страви, яйця, городина, фрукти й зелень. У період іспитів можна побалувати учня солодощами, які стимулюють роботу мозку й допомагають витримати нервове напруження. А чим саме нагодувати відмінника, щоб навіть найскладніші завдання він міг лузати як горішки? Ми підкажемо варіанти смачних і поживних страв.

РИБА У СИРНО-ВЕРШКОВОМУ СОУСІ

* 500 г філе риби

* 250 мл вершків (10-20%)

* 150 г твердого сиру

* зелень, сіль, перець – за смаком

Рибу порізати на невеликі шматочки. Зелень подрібнити. Сир натерти на середній тертушці. Змішати вершки, сир, зелень. Рибу викласти у форму для запікання. Посолити, поперчити. Залити сирно-вершковим соусом. Поставити в духовку. Запікати за температури 180 градусів 35-40 хв.

САЛАТ ІЗ СЕЛЕРОЮ І ШПИНАТОМ

* 300 г курячого філе

* 100 г кореня селери

* 3 помідори

* 2 огірки

* пучок шпинату

Заправка:

* 5 столових ложок олії

* чайна ложка тертого кореня імбиру

* 3 столові ложки соку лимона

* сіль, перець

Куряче філе відварити до готовності (20 хв. після закипання), охолодити, порізати на невеликі шматочки. Помідори й огірки так само. Селеру потерти на крупній тертушці. Для заправки змішати олію і сік лимона. Додати імбир, перемішати. Посолити, поперчити. Змішати шпинат, селеру, помідори, огірки. Додати заправку, перемішати. На тарілки викласти салат, зверху – філе.

БУЛОЧКИ З СЮРПРИЗОМ

* По 5 булочок і яєць

* вершкове масло

* 150 г шинки

* 2 солені огірки

* майонез

* гірчиця

* зелень – за смаком

Шинку й огірки порізати тонкою соломкою. Змішати в окремій ємкості, додати за смаком майонез і гірчицю. Зрізати з булочок верх, вийняти м’якуш. Змастити кожну зсередини розм’якшеним маслом, наповнити начинкою з шинки та огірків. Притрусити подрібненою зеленню. Розбити в кожну булочку яйце й випікати в духовці до його готовності.

КАВОВИЙ ДЕСЕРТ

* 500 мл вершків (33-35%)

* 200 мл молока

* 200 мл холодної кави (3 чайні ложки на 200 мл води)

* 200 г цукру

* 20 г желатину

* шоколадна стружка

Желатин замочити в 200 мл холодної кип’яченої води й залишити на годину. Потім довести його до кипіння, але не кип’ятити, охолодити. Вершки збити з цукром. Додати желатин, добре перемішати. Розділити масу на дві частини. В одну додати каву, перемішати. В другу влити молоко, перемішати. Викласти кавово-вершкову суміш у креманки до половини. Поставити в холодильник. Коли кавова маса загусне, викласти вершкову масу. Поставити в холодильник на 1-2 год. Прикрасити шоколадною стружкою.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Салат не любить пересадку

Наступна публікація

«Наболіло у душі, наКРИМилось…»

Схожі публікації

Цілющий салат з кропивою
Кухонні університети

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка

19 Травня, 2025
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Млинці на сухому молоці
Кухонні університети

Млинці на сухому молоці

15 Травня, 2025
Котлети з варених яєць
Кухонні університети

Котлети з варених яєць

14 Травня, 2025
Наступна публікація
«Наболіло у душі, наКРИМилось…»

«Наболіло у душі, наКРИМилось…»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Клумба зі… шлакоблоків

Клумба зі… шлакоблоків

21 Травня, 2025
Бережіться сонця

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

21 Травня, 2025

Останні публікації

Цілющий салат з кропивою

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Клумба зі… шлакоблоків

Клумба зі… шлакоблоків

21 Травня, 2025
Бережіться сонця

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

Загальнонаціональна хвилина мовчання у громаді

21 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти