Не за горами один із найважчих періодів у житті школярів і студентів – екзаменаційна пора. Тести, контрольні, іспити, – як впоратися з підвищеним навантаженням? На думку дієтологів, щоб успішно скласти іспити, потрібно не лише старанно вчити й повторювати пройдене, а й правильно харчуватися. Деякі продукти допомагають поліпшити пам’ять і увагу, зберегти активність і ясність розуму. Для стимулювання роботи мозку в меню мають бути молочні продукти, м’ясні й рибні страви, яйця, городина, фрукти й зелень. У період іспитів можна побалувати учня солодощами, які стимулюють роботу мозку й допомагають витримати нервове напруження. А чим саме нагодувати відмінника, щоб навіть найскладніші завдання він міг лузати як горішки? Ми підкажемо варіанти смачних і поживних страв.
РИБА У СИРНО-ВЕРШКОВОМУ СОУСІ
* 500 г філе риби
* 250 мл вершків (10-20%)
* 150 г твердого сиру
* зелень, сіль, перець – за смаком
Рибу порізати на невеликі шматочки. Зелень подрібнити. Сир натерти на середній тертушці. Змішати вершки, сир, зелень. Рибу викласти у форму для запікання. Посолити, поперчити. Залити сирно-вершковим соусом. Поставити в духовку. Запікати за температури 180 градусів 35-40 хв.
САЛАТ ІЗ СЕЛЕРОЮ І ШПИНАТОМ
* 300 г курячого філе
* 100 г кореня селери
* 3 помідори
* 2 огірки
* пучок шпинату
Заправка:
* 5 столових ложок олії
* чайна ложка тертого кореня імбиру
* 3 столові ложки соку лимона
* сіль, перець
Куряче філе відварити до готовності (20 хв. після закипання), охолодити, порізати на невеликі шматочки. Помідори й огірки так само. Селеру потерти на крупній тертушці. Для заправки змішати олію і сік лимона. Додати імбир, перемішати. Посолити, поперчити. Змішати шпинат, селеру, помідори, огірки. Додати заправку, перемішати. На тарілки викласти салат, зверху – філе.
БУЛОЧКИ З СЮРПРИЗОМ
* По 5 булочок і яєць
* вершкове масло
* 150 г шинки
* 2 солені огірки
* майонез
* гірчиця
* зелень – за смаком
Шинку й огірки порізати тонкою соломкою. Змішати в окремій ємкості, додати за смаком майонез і гірчицю. Зрізати з булочок верх, вийняти м’якуш. Змастити кожну зсередини розм’якшеним маслом, наповнити начинкою з шинки та огірків. Притрусити подрібненою зеленню. Розбити в кожну булочку яйце й випікати в духовці до його готовності.
КАВОВИЙ ДЕСЕРТ
* 500 мл вершків (33-35%)
* 200 мл молока
* 200 мл холодної кави (3 чайні ложки на 200 мл води)
* 200 г цукру
* 20 г желатину
* шоколадна стружка
Желатин замочити в 200 мл холодної кип’яченої води й залишити на годину. Потім довести його до кипіння, але не кип’ятити, охолодити. Вершки збити з цукром. Додати желатин, добре перемішати. Розділити масу на дві частини. В одну додати каву, перемішати. В другу влити молоко, перемішати. Викласти кавово-вершкову суміш у креманки до половини. Поставити в холодильник. Коли кавова маса загусне, викласти вершкову масу. Поставити в холодильник на 1-2 год. Прикрасити шоколадною стружкою.
Діана ШЕПЕЛЬ.