У гірському селі Велика Сушиця на Львівщині нещодавно частувалася незабутньою грибною зупою (як тут називають суп). Цю страву в різних варіаціях традиційно готує кожна жінка в цьому селі, використовуючи лісові гриби, білі або печериці. Господиня Ірина ЦАП (на фото) охоче поділилася власним рецептом.
Знадобиться: 7—8 картоплин; 500 г грибів; 1 морквина; 1—2 цибулини; 2 зубчики часнику; 4—5 столових ложок олії; 2 плавлені сирки; сіль за смаком; лавровий листок; 3—4 горошини чорного перцю; 3 горошини духмяного перцю.
Наливаємо в каструлю 4—5 л води, як закипіло, додаємо дрібно нарізану картоплю та моркву, натерту на грубій тертушці або порізану кубиками, варимо майже до готовності 15 хв. Приправляємо лавровим листком, перцем, часником, нарізаним навпіл. На сковорідці в олії тушкуємо печериці, затим — до каструлі.
Для засмажки окремо підсмажуємо до золотавості цибулю, нарізану кубиками, і моркву, натерту на дрібній тертушці (щоб суп мав гарний колір). Відправляємо засмажку до каструлі й додаємо натерті плавлені сирки. Заправляємо подрібненою зеленню — петрушкою і кропом. Ще раз закипіло — юшка готова!
Інша господиня, Ірина БЕРЕЗА, для приготування грибного густого супу використовує домашню сметану.
На 5 л води, де вже варяться гриби (очищені та порізані), додає 1 л домашньої сметани, розмішує, вкидає 3 лаврові листки, 5 горошин духмяного перцю, овочеву приправу, зелень, сіль — усе за смаком. П’ять столових ложок борошна «підбити» (це значить збити «колотівцею» — своєрідним народним міксером, зробленим із верхівки сухої ялинки) на відварі, сметані або молоці. Потім влити до каструлі, ще раз довести до кипіння.
Щоб дістати той специфічний лісовий аромат, гриби повинні варитися в ній від початку. Юшка буде готова, як гриби зваряться.
Записала Людмила ОПАНАСЕНКО.