Він входить до 12 традиційних страв, які на Галичині ставлять на різдвяний стіл. А ще в католицький Святвечір 24-го грудня ця страва присутня на святковому столі в сусідній Польщі. Рецепт, який пропонуємо — не традиційний галицький (там, як і в Польщі, роблять борщ на буряковій заквасці, яку треба приготувати заздалегідь), можете готувати свій улюблений. Адже вся родзинка — в подачі.
Пельменне тісто:
* 330–350 г борошна
* 200 мл окропу
* 2 столові ложки олії
* чайна ложка солі
Начинка:
* 250 г печериць
* 20 г сушених білих грибів
* маленька цибулина
* сіль, чорний мелений перець (за смаком)
Борщ:
* середній буряк
* середня морквина
* маленька головка капусти
* невелика цибулина
* 5 середніх картоплин
* столова ложка з гіркою томатної пасти
* невеликий лавровий лист
* 5–6 горошин чорного перцю
* сіль (неповна столова ложка)
* зелень
* олія
Моркву та буряк нарізати брусочками, цибулю і картоплю — кубиками, капусту нашаткувати. На олії обсмажити спочатку цибулю до золотистого кольору, викласти. Потім моркву (близько 5 хв.). І окремо обсмажити буряк. Закип’ятити 2,5 л води. Викласти картоплю. Варити від моменту закипання 5 хв. Потім додати буряк, варити 2 хв. від моменту закипання. Викласти моркву, проварити 2. Потім — капусту. Варити все разом близько 7 хв. Додати цибулю. Щойно закипить, викласти томатну пасту, лавровий лист, зелень. Посолити, поперчити. Готувати на мінімальному вогні під кришкою близько 10 хв. Борщ не повинен кипіти, а томитися. Незадовго до виключення можна додати 1–2 зубчики подрібненого часнику.
Для тіста розвести в окропі сіль. У глибоку миску просіяти борошно (не все, що залишилося, підсипати при замісі). Влити потроху окріп, замісити м’яке тісто. Коли збереться в грудку, підлити олію. Вимісити до однорідності — тісто взагалі не липне до рук. Покласти в пакет на 30 хв. при кімнатній температурі. Приготувати начинку: замочити сушені гриби на 20 хв. Воду відцідити (за бажанням, її можна влити в борщ, що готується). Цибулю, сушені гриби та печериці дуже дрібно нарізати. На розігрітій олії обсмажити спочатку цибулю, потім викласти гриби. Смажити до повного випаровування вологи. Дати охолонути. Розкачати тісто. Вирізати чаркою маленькі кружечки (трохи менше, ніж для пельменів). Викласти на кожен начинку. Защипнути краї, як у вареників, кінці склеїти. Опустити в киплячу і підсолену воду. Коли спливуть, варити 3 хв. Подавати «вушка», поклавши їх в борщ.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.