Перші весняні овочі: обережно - нітрати - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Краса та здоров’я Здорові будьмо

Перші весняні овочі: обережно — нітрати

18 Березня, 2021
in Здорові будьмо
0
Перші весняні овочі: обережно — нітрати
0
Поділилося
129
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Із приходом весни в людей, які скучили за вітамінами, виникає непереборне бажання побалувати себе салатами зі свіжих овочів. Але наскільки вони безпечні? Адже в ранньому врожаю велика вірогідність підвищеного вмісту нітратів.

НЕБЕЗПЕКА — В НАДЛИШКУ

Для покращення врожаю виробники використовують нітратні добрива — солі азотної кислоти, що стимулюють ріст, тому за сприятливих умов овочі та фрукти дозрівають значно швидше. Це один із дешевих, ефективних та найрозповсюдженіших видів мінеральних домішок для рослин, необхідних для нормального росту й розвитку.

Зовсім уникнути вживання нітратів неможливо, тому що містяться майже в усіх продуктах харчування і навіть у воді. Але перевищення їх норми в організмі загрожує як мінімум отруєнням, а як максимум — розвитком онкологічних захворювань.

Річ у тім, що в нашому організмі нітрати трансформуються у нітрити, проникаючи крізь слизову оболонку кишок у кров, де взаємодіють із гемоглобіном. Внаслідок чого утворюється метгемоглобін, який не здатний переносити кисень. Особливо небезпечно це для маленьких дітей, у яких кислотність шлунка знижена. Окрім цього, порушується дихання клітин, накопичується холестерин, знижується кількість білка. При концентрації метгемоглобіну 10–15 відсотків з’являються сонливість і слабкість.

Надлишок нітратів сприяє розвитку шкідливої мікрофлори, яка виділяє токсичні речовини в організм. Основним клінічним проявом є ураження травного каналу у вигляді гострого гастроентериту, виразних змін із боку серцево-судинної, центральної нервової систем. У таких випадках може з’явитися нудота, слиновиділення, блювання та біль у шлунку і печінці, яка збільшується у розмірах, пронос, загальна слабкість, сонливість, задишка, потемніння в очах, у важких випадках — втрата свідомості, порушення функцій нервової системи, коматозний стан.

ДОТРИМУЙТЕСЬ НОРМИ

Безпечним для дорослої людини вважається вживання 200–300 мг, для дітей — 50 мг нітратів на добу. Кожній рослині властивий свій безпечний їх рівень. Знаючи його, можна приблизно розрахувати норму продуктів на день.

Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на 3 групи.

Високонітратні рослини (700–2000 мг/кг), зокрема коренеплоди: морква, столові буряки, редька, редис, а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь. Наприклад, буряк має 1000 мг нітратів на 1 кг. Без шкоди для здоров’я можна вжити його 200 г за добу дорослій людині.

Середньонітратні (180–700 мг/кг): картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки.

Низьконітратні (до 180 мг/кг): фрукти та ягоди.

НЕ ЗЛОВЖИВАЙТЕ РАННІМИ ПРОДУКТАМИ

Вживати корисніше сезонні овочі, зелень і фрукти. Ґрунтові плоди менше накопичують нітрати, аніж тепличні. Саме тому перші весняні овочі більш небезпечні. Нестиглі плоди при цьому містять у 2–3 рази більше нітратів, ніж стиглі.

На жаль, наочно неможливо ідентифікувати рівень нітратів. Тому купувати овочі та фрукти треба на організованих ринках і в супермаркетах, де їх мають перевіряти на нітрати органи та установи державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України. Втім, норми дозволяють вживати продукти, в яких вміст нітратів перевищує безпечний рівень удвічі!

Рівень нітратів у придбаних продуктах можна самостійно перевірити нітратоміром або звернувшись зі зразками до фахівців.

ДЕ ВОНИ «ХОВАЮТЬСЯ»

Найбільша кількість нітратів накопичується біля кореня. У листі петрушки, кропу, селери їх на 50–60 відсотків менше, ніж у стеблі, а в капустяному — на 60–70 процентів менше, ніж у качані. Тому видаляйте його при очищенні і ні в якому разі не давайте дітям! Особливо небезпечною є шкірка кавуна, яка містить нітратів у 4–8 разів більше, ніж м’якоть. Задля безпеки не виїдайте кавун біля шкірки. А от огірки, дині, баклажани, кабачки мають рівномірне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в ній самій.

Особливо небезпечно зберігати приготовлені страви з ранніх овочів при підвищеній температурі та впродовж тривалого часу. Частою причиною отруєння також може стати виготовлений у домашніх умовах сік моркви, якщо його не вжити відразу.

ОБРОБЛЯЙТЕ ПЕРЕД ПРИГОТУВАННЯМ

Технологічна обробка овочів сприяє зменшенню в них нітратів. Видаляйте з них серцевину, прожилки, стебла, шкірку. Перед приготуванням страви замочуйте у воді на 20 хв. Промивання та механічне очищення овочів знижує вміст нітратів на 3–10 відсотків, вимочування — на 20–30, варіння — на 20–80, смаження — лише на 10, квашення, консервування та маринування — на 50–70 відсотків.

Іван ГЕРЦ, фахівець Судової незалежної експертизи України.

Попередня публікація

З Антоніною Хижняк

Наступна публікація

Чому в персика опадає листя?

Схожі публікації

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками
Здорові будьмо

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?
Здорові будьмо

Скільки білка необхідно споживати людям старшого віку?

29 Травня, 2025
Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає
Здорові будьмо

Із потеплінням кількість випадків ботулізму зростає

27 Травня, 2025
Чим цінні квіти акації
Здорові будьмо

Чим цінні квіти акації

26 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися
Здорові будьмо

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Бережіться сонця
Здорові будьмо

Бережіться сонця

21 Травня, 2025
Наступна публікація
Чому в персика опадає листя?

Чому в персика опадає листя?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025

Останні публікації

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти