Передріздвяна вечеря. Кутя та узвар - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Передріздвяна вечеря. Кутя та узвар

4 Січня, 2019
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Передріздвяна вечеря. Кутя та узвар
0
Поділилося
79
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Зазвичай у переддень Різдва дотримуються суворого посту і лише з появою на небі першої зірки на стіл господині виставляють 12 пісних страв, головною серед яких вважається кутя. До речі, усі складники куті мають символічне значення: зерно – це благополуччя, багатство, продовження роду; мед – безтурботне солодке життя; горіхи – плодючість й добробут; а мак, за народним повір’ям, слугував оберегом від нечистої сили. Українці ще з діда-прадіда вірили, що чим багатша, тобто смачніша і ситніша, святкова каша, тим кращим буде майбутній урожай і достаток у сім’ї. Тож сьогодні пропонуємо вам рецепти куті та узвару, які неодмінно сподобаються вашим рідним та близьким.

 

КУТЯ З МЕДОМ ТА ЦУКАТАМИ

Інгредієнти. Склянка обдирної пшениці, по 100 г цукру і меду, по 80-100 г маку і цукатів, 200 г горіхів (волоські, фундук, мигдаль), 150 г родзинок.

Спосіб приготування. Промиту пшеницю замочити на ніч, вранці промити, залити окропом і варити до готовності на слабкому вогні, за потреби доливаючи воду.

Промитий мак залити окропом, проварити 10 хв. і ще 10 хв. настоювати. Потім процідити і розтерти дерев’яним товкачиком або пропустити через кавомолку. З цукру і води зварити сиром за смаком. Промиті родзинки залити окропом, дати постояти, процідити й обсушити.

Половину горіхів подрібнити і підсмажити на сухій сковороді, а з другої зробити горіхове молоко. Для цього горіхи слід подрібнити у блендері, потім розтерти масу товкачиком у ступці, поступово доливаючи холодну кип’ячену воду. Покласти горіхову масу у полотняний мішечок, підвісити на мискою, процідити і добре віджати. До отриманої рідини додати цукор за смаком, розмішати й охолодити.

До звареної пшениці додати родзинки, цукати, смажені горіхи, мед, цукровий сироп і горіхове молоко. Все добре перемішати.

Леся ДЕМЧУК.

 

УЗВАР З РОДЗИНКАМИ ТА ВИШНЯМИ

Інгредієнти. По 100 г сушених яблук, груш, чорносливу, кураги, родзинок, сушених вишень та цукру.

Спосіб приготування. У каструлю налити 2-2,5 л води, закип’ятити. Покласти всі сухофрукти й довести до кипіння. Після цього вогонь зменшити і варити ще 15-20 хв. під кришкою. За 5 хв. до готовності додати цукор. Настоювати узвар близько 12 год. Перед подачею на стіл його можна процідити та прикрасити чашку скибочкою лимона.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Правила макіяжу для зимової фотосесії

Наступна публікація

З Іваном Леньом

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
З Іваном Леньом

З Іваном Леньом

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти