Зазвичай у переддень Різдва дотримуються суворого посту і лише з появою на небі першої зірки на стіл господині виставляють 12 пісних страв, головною серед яких вважається кутя. До речі, усі складники куті мають символічне значення: зерно – це благополуччя, багатство, продовження роду; мед – безтурботне солодке життя; горіхи – плодючість й добробут; а мак, за народним повір’ям, слугував оберегом від нечистої сили. Українці ще з діда-прадіда вірили, що чим багатша, тобто смачніша і ситніша, святкова каша, тим кращим буде майбутній урожай і достаток у сім’ї. Тож сьогодні пропонуємо вам рецепти куті та узвару, які неодмінно сподобаються вашим рідним та близьким.
КУТЯ З МЕДОМ ТА ЦУКАТАМИ
Інгредієнти. Склянка обдирної пшениці, по 100 г цукру і меду, по 80-100 г маку і цукатів, 200 г горіхів (волоські, фундук, мигдаль), 150 г родзинок.
Спосіб приготування. Промиту пшеницю замочити на ніч, вранці промити, залити окропом і варити до готовності на слабкому вогні, за потреби доливаючи воду.
Промитий мак залити окропом, проварити 10 хв. і ще 10 хв. настоювати. Потім процідити і розтерти дерев’яним товкачиком або пропустити через кавомолку. З цукру і води зварити сиром за смаком. Промиті родзинки залити окропом, дати постояти, процідити й обсушити.
Половину горіхів подрібнити і підсмажити на сухій сковороді, а з другої зробити горіхове молоко. Для цього горіхи слід подрібнити у блендері, потім розтерти масу товкачиком у ступці, поступово доливаючи холодну кип’ячену воду. Покласти горіхову масу у полотняний мішечок, підвісити на мискою, процідити і добре віджати. До отриманої рідини додати цукор за смаком, розмішати й охолодити.
До звареної пшениці додати родзинки, цукати, смажені горіхи, мед, цукровий сироп і горіхове молоко. Все добре перемішати.
Леся ДЕМЧУК.
УЗВАР З РОДЗИНКАМИ ТА ВИШНЯМИ
Інгредієнти. По 100 г сушених яблук, груш, чорносливу, кураги, родзинок, сушених вишень та цукру.
Спосіб приготування. У каструлю налити 2-2,5 л води, закип’ятити. Покласти всі сухофрукти й довести до кипіння. Після цього вогонь зменшити і варити ще 15-20 хв. під кришкою. За 5 хв. до готовності додати цукор. Настоювати узвар близько 12 год. Перед подачею на стіл його можна процідити та прикрасити чашку скибочкою лимона.
Діана ШЕПЕЛЬ.