Україна славиться врожаями картоплі та стравами з неї, наприклад, дерунами. І яких тільки дерунів ви не спробуєте: і з м’ясом, і з бринзою, і сиром. У Житомирській області, місті Коростень, навіть встановлений пам’ятник деруну. Тут щорічно проводять фестивалі, присвячені цій страві. Найчастіше картопляні оладки роблять невеликого розміру, але зустрічається і дуже ситний варіант — на цілу сковорідку, з грибною начинкою, ця страва називається «Панський дерун». Гриби, звичайно ж, смачніше використовувати білі. Подають цю страву, щедро присмачуючи сметаною і зеленню. Але якщо приготуєте з печерицями, вийде теж дуже смачно і ситно!
Деруни:
* 1 кг картоплі
* 1 велика цибулина
* 3 зубчики часнику
* 1 яйце
* 60 г борошна
* чайна ложка з верхом солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
Начинка:
* 400 г печериць
* велика цибулина
* 3 зубчики часнику
* 150 г сметани
* чайна ложка борошна
* 0,5 чайної ложки солі
* дрібка чорного меленого перцю
* олія для смаження
Для начинки цибулю дрібно нарізати, обсмажити до золотистого кольору на розігрітій олії. Викласти нарізані дрібними кубиками гриби. Смажити до випаровування вологи. В кінці додати рублений часник. Посолити, поперчити. Сметану розтерти з борошном, полити гриби, тушкувати все разом 5–7 хв. Зняти з вогню. На дрібній тертушці натерти картоплю, цибулю і часник. Зайву рідину злити. Додати яйце, сіль, перець, перемішати. Всипати борошно, знову перемішати. Сковороду розігріти з невеликою кількістю олії. Викласти картопляну масу на сковорідку (приблизний діаметр 15–16 см) шаром 1 см. Смажити на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Аналогічно обсмажити інші деруни. Виходить 6 штук. Начинку розділити на 6 рівних частин. Викласти на один бік дерунів, накрити начинку другою половиною. Найсмачніше подавати деруни зі сметаною і зеленню.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.