Орден за рецепт: картопля по-уланівськи - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Орден за рецепт: картопля по-уланівськи

18 Грудня, 2020
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Орден за рецепт: картопля по-уланівськи
0
Поділилося
92
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

«Картопля по-селянськи» — так в меню кафе та ресторанів називаються хрусткі рум’яні скибочки картоплі, обсмажені в олії і присмачені часником. Але насправді ця страва має іншу назву — «Картопля по-уланівські».

Рецепт придумала вінничанка Глафіра Дорош, кухар кафе «Українка» в селі Уланів Вінницькій області. І зовсім випадково — для якогось торжества готувала велику, фаршировану м’ясом картоплю, а дрібну, щоб не викидати, нарізала часточками і кинула в киплячу олію. Щоб надати пікантності, полила часниковою заправкою — і страва всім припала до смаку. Вона б так і залишилася родзинкою місцевого кафе, якби заклад не відвідав журналіст однієї з центральних газет колишнього Союзу. Йому так сподобалася «Картопля по-уланівськи», що захоплена замітка в газеті про цю страву прославила її на весь Союз. Саме за цей рецепт в 1965 році Глафіру Дорош нагородили орденом Трудового Червоного Прапора, запросивши працювати в один із ресторанів Москви. Вона подякувала, взяла орден, але від пропозиції відмовилася, повернувшись працювати кухарем в рідне село.

Чому ж звичайний гарнір всі так люблять? Все дуже просто: апетитна і хрустка скоринка, золотистий колір і м’яка серединка…

* 1 кг невеликої картоплі

* 0,5 л олії

* сіль (за смаком)

* чорний мелений перець (за смаком)

Часникова заправка:

* 8 великих зубчиків часнику

* 3–4 столові ложки олії

* сіль (за смаком)

Картоплю без шкірки розрізати на часточки: навпіл, потім ще раз навпіл. Добре підсушити на рушнику — у вологої картоплі не буде хрусткої скоринки. У глибоку сковороду влити олію, добре розігріти. Викласти картоплю. Обсмажити до золотистої рум’яної скоринки (близько 10–12 хв.). Викласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Для заправки часник пропустити через прес або потовкти у ступці. Влити трохи олії, посолити — повинна вийти густа підлива. Викласти картоплю в глибоку миску, полити часниковим соусом і, щільно накривши кришкою, залишити на 5 хв., щоб просочилася часником.

Порада: страву можна приготувати і в невеликій кількості олії. Для цього викладати часточки частинами, на невеликій відстані одна від одної, щоб утворилася скоринка. Але в такому випадку картоплю потрібно буде кілька разів перевернути, щоб підзолотилась з усіх бочків. А щоб картопля залишалася гарячою, доки готується наступна партія, викладайте в каструлю під кришку, тримаючи її на слабкому вогні.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Магонія прикрасить і ваш дім, і двір

Наступна публікація

Які послуги в лікарні надаються безкоштовно

Схожі публікації

Кабачкові оладки з фаршем
Кухонні університети

Кабачкові оладки з фаршем

7 Серпня, 2025
Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління
Кухонні університети

Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

4 Серпня, 2025
Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Наступна публікація
Які послуги в лікарні надаються безкоштовно

Які послуги в лікарні надаються безкоштовно

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Кабачкові оладки з фаршем

Кабачкові оладки з фаршем

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Кабачкові оладки з фаршем

Кабачкові оладки з фаршем

7 Серпня, 2025
Як правильно зберігати ліки, особливо влітку

Як правильно зберігати ліки, особливо влітку

7 Серпня, 2025
Як стати фахівцем із супроводу ветерана

Як стати фахівцем із супроводу ветерана

7 Серпня, 2025
Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

4 Серпня, 2025

Останні публікації

Кабачкові оладки з фаршем

Кабачкові оладки з фаршем

7 Серпня, 2025
Як правильно зберігати ліки, особливо влітку

Як правильно зберігати ліки, особливо влітку

7 Серпня, 2025
Як стати фахівцем із супроводу ветерана

Як стати фахівцем із супроводу ветерана

7 Серпня, 2025
Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

4 Серпня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти