Випробувавши різні методи заготовки обліпихи на власному досвіді, дійшли висновку, що найпростіше заморозити ягоду.
Всі знають, яка непроста справа – збирання з колючих гілочок. Полегшити цю роботу можна так: секатором обріжте гілочки разом із плодами. Важливо лише не обрізати одразу багато гілок, бо це ослабить рослину.
Закладіть їх в морозильну камеру. Полежавши на холоді, ягоди відділятимуться від плодоніжок значно легше. Та головне – при цьому не стікатиме дорогоцінний сік. Якщо бажаєте робити з ягід варення чи інші заготовки, дочекайтесь, доки розморозяться, – і до справи. Ягоди обліпихи не бояться приморозків, тож збирати їх можна навіть тоді, коли суттєво похолодає.
Важливо: заморожувати краще протягом 2 год. після збирання! На сонці у них швидко втрачаються вітаміни.
Смачно! Обліпиховий чай дуже смакує з м’ятою, а підсолодити його краще медом. Щоб був ще смачнішим, готуйте такий чай на основі звичайного чорного, в який додають товчені ягоди обліпихи.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.