А ви знали, що із замороженого кефіру можна приготувати ніжний сирок. І що вища жирність кефіру, то смачніший сирок і більше продукту на виході. Його можна їсти просто так. Також підійде як крему для тортів або намазка для бутербродів в складі інших продуктів. Радимо вибрати кефір в поліетиленових пакетах — так його зручніше заморожувати.
* 1 л кефіру
Покладіть кефір в морозилку на 10–12 год., доки він повністю замерзне. Дістаньте «крижану цеглинку» з пакета. Викладіть на марлю, складену в 3–4 шари. Зав’яжіть так, щоб можна було цей згорток підвісити. Підставте під нього каструлю, куди буде стікати сироватка. Зробіть це ввечері, щоб на ранок сирок був готовий. В результаті сироватка відійде, а сирок залишиться в марлі. За консистенцією він нагадує ніжний кремовий сир, не зернистий. З 1 л кефіру 2,5% виходить близько 400 г сиру плюс сироватка, з якої можна приготувати хліб або млинці.
На його основі можна готувати закуски (посолити трохи сирок) і додати свіжі овочі, дрібно нарізану ковбасу або тертий сир, варені яйця або подрібнені гриби… І все це намащувати на бутерброди. Для солодкого варіанту притрусити його цукром, полити медом. Або додати в нього ягоди, родзинки. В якості крему для тортів — чудовий варіант. Він не розтікається і добре тримає форму. Просто потрібно збити його з цукром або цукровою пудрою і ваніліном.
Перевага заморозки перед приготуванням на водяній бані — сир виходить ніжнішим і не потребує енерговитрат. Єдине, для приготування не підійде кефір малої жирності.
Діана ШЕПЕЛЬ.