Чи відзначають десь у світі прихід нового року двічі, як це роблять українці? Наше новорічне застілля непомітно перетворюється на різдвяне, а після Різдва накриваємо столи на честь події, назву котрої не второпає жоден іноземець. На порозі – Старий Новий рік, який також прагнемо зустріти з небуденними стравами.
КРОКЕТИ З КУРКОЮ І ГРИБАМИ
Інгредієнти. Тісто: 3 яйця, 4-5 столових ложок цукру, 500 мл молока, 100 мл вершків, 0,5 чайної ложки солі, 1,5 склянки борошна, 3 столові ложки олії. Начинка: 500 г курячого м’яса (грудинки або стегенець), 400 г печериць, цибулина, сіль, перець, сметана, зелень кропу. Панірування: яйце, панірувальні сухарі.
Спосіб приготування. Яйця змішати з цукром і сіллю, збити. Влити половину молока і перемішати. Просіяти у тісто 1,5 склянки борошна, перемішати до однорідності. Влити решту молока, перемішати. Додати вершки. У тісто влити 2 столові ложки олії та перемішати. Сковорідку розігріти, змастити олією. Підсмажити тонкі млинці. Курку відварити у підсоленій воді, дати охолонути. Цибулю порубати. Гриби дрібно нарізати. Розігріти олію, злегка обсмажити цибулю, додати гриби, посолити, поперчити, тушкувати до випаровування вологи. М’ясо дрібно нарізати. Додати курку до грибів, перемішати, потомити кілька хвилин. У начинку можна додати сметану і зелень. На млинці викласти трохи начинки, згорнути рулетиками. Для панірування яйце збити з дрібкою солі. Вмочувати млинці у яйце, потім у сухарі. Обсмажити до хрусткої скоринки.
ПИРІГ ІЗ БУРЯКОМ
Інгредієнти. Волога частина: 200 г запеченого буряка, 150 г вершкового масла, 100 г чорного шоколаду, по 50 мл олії та міцної кави, 3 яйця. Суха частина: 200 г цукру, 150 г борошна, 15 г какао, по 2 чайні ложки ванільного цукру і розпушувача, дрібка солі, цукрова пудра.
Спосіб приготування. Буряк натерти на найдрібнішій тертушці, має вийти ніжне бурякове пюре. Шоколад поламати на шматочки, додати кубики масла. Розтопити на водяній бані. Трохи остудити. Додати всі вологі інгредієнти, крім кави, добре перемішати. В іншу ємкість покласти всі сухі інгредієнти, перемішати. Всипати суху суміш до вологої, перемішати. Заварити міцну каву, відразу ж влити її у тісто і перемішати. Перелити тісто у змащену олією форму. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку, випікати близько 40-50 хв. Остудити, притрусити цукровою пудрою.
СУДАК ЗАЛИВНИЙ
Інгредієнти. 1 кг судака, по 2 морквини і цибулини, корінь петрушки, желатин, лимон, журавлина, сіль, чорний і духмяний перець горошком, лавровий листок.
Спосіб приготування. Рибу випатрати. Відрізані голову і хвіст залити холодною водою, довести до кипіння, додати сіль, лавровий листок, перець, нарізані цибулю, по морквині та кореню петрушки, варити 15-20 хв. Щоб надати аромату і кольору бульйону, обсмажити без додавання жиру нарізану кільцями цибулю і додати у бульйон. Рибу нарізати шматочками, викласти у каструлю, залити процідженим рибним бульйоном і варити до готовності. Бульйон злити в окремий посуд, рибу остудити, викласти у глибоку ємкість, чергуючи шматочки риби з кружальцями відвареної моркви, шматочками лимона, журавлиною і зеленню. Замочити желатин у холодній воді (40 г желатину на 1 л води) на 2 год. Набряклий желатин розвести у гарячому бульйоні, перемішати й остудити, процідити крізь марлю. У кілька прийомів залити рибу, щоб не спливли прикраси. Поставити на холод до застигання.
Діана ШЕПЕЛЬ.