Вчені з університету де Монфорта в Англії після 20 років спостережень дійшли висновку, що їжу корисніше смажити на свинячому салі або вершковому маслі, а не на олії, як рекомендували раніше. Оскільки в процесі смаження будь-яка олія виділяє значну кількість шкідливих для організму токсичних хімічних сполук. З-поміж олій можна обрати жирну кокосову.
Так, у смаженій на олії рибі вміст токсичних альдегідів у 200 разів перевищує норму. Справа в тому, що під час нагрівання поліненасичені жири, що містяться в оліях, виділяють більше токсичних сполук, ніж мононенасичені. Найбезпечнішими серед них є насичені жири, що входять до складу продуктів тваринного походження.
Токсичні сполуки можуть призвести до розвитку різноманітних захворювань, зокрема раку, виразки шлунка, гіпертонії. Тому, звичайно, краще взагалі втриматися від вживання смаженої їжі або використовувати найбільш безпечні жири.
Це дослідження вкотре підтверджує мудрість наших бабусь і дідусів, які, не проводячи ніяких дослідів, смажили все тільки на свинячому жирі, а олію вживали лише як заправку до салатів.
Олена КОСТЮЧЕНКО.