Саме прянощі роблять це святкове печиво особливим: запашним і пікантним. Готується воно на основі меду — завдяки йому печиво можна довго зберігати і воно не черствіє. Цікаво, що з часом стає тільки смачнішим.
Тісто:
* 250 г борошна
* 100 г вершкового масла
* 80 г цукру
* 50 г меду
* 1 яйце
* 2 чайні ложки меленого імбиру
* 1 чайна ложка кориці
* чверть чайної ложки гашеного соди
* дрібка солі
Глазур:
* 1 білок
* 150 г цукрової пудри
* 4–5 крапель соку лимона
М’яке масло розтерти з цукром і сіллю. Додати яйце, перемішати. Потім — мед. Ввести гашену соду (соком лимона, оцтом). До борошна додати імбир, корицю, перемішати. Частинами всипати суху суміш до рідкої, перемішуючи. Завдяки прянощам тісто виходить темного кольору. Зліпити в грудку, поставити в холодильник на годину (воно повинно охолонути, і буде простіше розкочувати). Стіл посипати борошном. Викласти приблизно третину тіста (решту покласти знов у холодильник). Качалку обсипати борошном, розкачати пласт товщиною приблизно 4 мм. Вирізати формочками печиво. Якщо формочок немає, можна з паперу вирізати шаблони (ялинку, зірочку тощо), прикласти до тіста та обвести ножем, хоча це більш клопітно. Перекласти заготовки на деко, застелене пергаментом. Викладати печиво на відстані одне від одного, оскільки воно трохи підніметься. Залишки тіста зліпити в грудку, знову розкачати, вирізати фігурки тощо. Якщо будете вішати печиво на ялинку, зробити в заготовках отвір (наприклад, трубочкою від соку). Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, випікати приблизно 8–9 хв. Готове печиво охолодити.
Для глазурі білок трохи збити (можна взяти половину білка), частинами підсипати цукрову пудру, продовжуючи збивати. Пудри може знадобитися більше або менше. Визначайте консистенцію на око. Повинна вийти густа маса, яка не розтікається. Додати 4–5 крапель соку лимона — завдяки йому глазур швидко застигне. Покласти її в цупкий пакетик (підійде молочний), відрізати у нього маленький куточок (1 мм), через який будете вичавлювати глазур. Прикрасити печиво, проявивши фантазію. Трохи почекати, доки підсохне (приблизно 5–10 хв.).
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.