За консистенцією м’ятний сироп виходить як негустий мед — тягучий, солодкий і дуже ароматний.
Добре поєднується з теплими трав’яними чаями або освіжаючими напоями, наприклад, лимонадом. Можна використовувати його для просочення тортів чи як добавку до млинців.
- 150 г свіжої м’яти
- 500 г цукру
- 250 мл води
- чверть чайної ложки лимонної кислоти
М’яту попередньо вимити, обсушити та нарізати разом із гілочками. Можна нарізати дрібніше або крупніше — на ваш розсуд. Скласти в каструлю, залити холодною водою і поставити на вогонь варитися.
Потрібно приготувати м’ятний відвар. Варити м’яту приблизно 10 хв. Зняти з вогню та залишити під кришкою на кілька годин настоятися. Краще залишити на цілу добу — це додасть більш насиченого аромату.
Потім м’яту віджати, буквально так само, як віджимаємо білизну. Відвар, що утворився, процідити крізь дуже дрібне сито. Всипати цукор, додати лимонну кислоту та поставити каструлю на плиту. Потрібно його уварити. Постійно помішувати до повного розчинення цукру. Після закипання варити сироп 10—15 хв., або до бажаної густоти.
Гарячим розлити у стерилізовані банки та закрити під ключ. Дати повністю охолонути та поставити в прохолодне місце на зберігання.