М’ясні фрикадельки з картопляними галушками, які обволікає ніжний вершковий соус — ситна і дуже ароматна страва української кухні.
ФРИКАДЕЛЬКИ:
* 300 г фаршу (курка, свинина, яловичина)
* середня цибулина
* 2–3 зубчики часнику
* чверть чайної ложки солі
* дрібка чорного меленого перцю
* чверть чайної ложки паприки
* олія
ГАЛУШКИ:
* 3–4 середні картоплини (250 г)
* 150 г борошна
* 1 яйце
* чверть чайної ложки солі
ВЕРШКОВИЙ СОУС:
* 400 мл молока
* 30 г вершкового масла
* столова ложка борошна
* чверть чайної ложки солі
Для галушок картоплю відварити до готовності в мундирах, почистити. Розім’яти на пюре, дати охолонути. Додати яйце та сіль. Поступово всипати борошно. Скільки борошна візьме тісто, залежить від його якості та сорту картоплі. Тісто виходить липким, як на зрази, але щоб було зручніше ліпити, не додаючи зайвого борошна, руки змастіть олією. Відщипувати невеликі шматочки тіста і катати колобочки.
Для фрикадельок цибулю нарізати дрібними кубиками. Часник пропустити через часникочавилку. Фарш змішати з цибулею, часником, сіллю та паприкою. Все ретельно перемішати. Сформувати невеликі фрикадельки розміром з волоський горіх. Обсмажити на розігрітій олії на сильному вогні по 2 хв. з кожного боку. До готовності не доводити, тільки до рум’яної скоринки, щоб м’ясні соки залишилися всередині.
У сковороду, де смажилися фрикадельки, покласти вершкове масло та борошно, обсмажувати до золотистого кольору. Влити молоко, інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок, посолити. Повинен вийти загуслий молочний соус. Додати до нього фрикадельки, потім галушки. Підлити трохи води, щоб покрила галушки. Все тушкувати під кришкою до загусання соусу і готовності фрикадельок та галушок — приблизно 8–10 хв., час від часу помішуючи, щоб галушки не склеювалися.
До речі, картопляні галушки за цим рецептом за бажання можна заморозити. Потім, не розморожуючи, опустити в киплячу підсолену воду і варити до готовності близько 8 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.