На вулиці похмуро і прохолодно, тож буде привід зігрітися та додати яскравих барв. Смак моркви у випічці абсолютно не відчувається, але завдяки їй він виходить ніжним. До речі, пиріг не містить ніяких жирних кремів, тільки сметанний — і цього цілком достатньо.
Тісто:
- 4 середніх яйця
- 250 г моркви (сирої)
- 230—250 г борошна
- 200—230 г цукру
- 180 мл олії (без запаху)
- 100 г волоських горіхів
- цедра 1 апельсина
- 1 чайна ложка меленої кориці
- 1 чайна ложка соди (без верху) і сік лимона
- для гасіння
- дрібка ваніліну
- чверть чайної ложки солі
Крем:
- 200 г сметани (від 20%)
- 80—100 г цукрової пудри
Горішки обсмажити на сухій сковороді. Порубати (не дрібно). Моркву натерти на дрібній тертушці (як для дерунів). Зайвий сік віджати. Має вийти 250 г м’якоті. Борошно змішати з корицею, сіллю, ваніліном. У миску вбити яйця, добре збити на пишну піну. Тонкою цівкою влити олію, продовжуючи збивати.
Поступово всипати цукор, щоб не осадити пишність. У три прийоми ввести борошняну суміш у яєчну, кожен раз перемішуючи. У тісто додати моркву, цедру та горіхи, перемішати, не збивати. Наприкінці ввести гашену соком лимона соду. Швидко перемішати, щоб об’єднати інгредієнти. Тісто виходить, як на оладки, немов сповзає з ложки. Вилити тісто в застелену пергаментом форму та випікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40—50 хв. (час випічки залежить від розміру форми). Дана кількість продуктів розрахована на форму 22х8 см.
Потім корж дістати з форми, остудити, загорнути в харчову плівку і відправити в холодильник для дозрівання на 8 год., можна на ніч. Потім розрізати випічку на 2 коржі.
Приготуємо крем. Щоб сметанний крем не вийшов надто рідким, є кілька секретів. Треба використовувати цукрову пудру, а не цукор. Сметану викласти на друшляк, застелений складеною втричі марлею. Залишити на ніч для відділення сироватки. У результаті сметана стане щільнішою та легко відділятиметься від марлі. А ось сироватка, що залишається на дні каструлі, якраз і псує крем, він виходить рідким. Сметану змішати з цукровою пудрою та збити кілька хвилин міксером. Або перемішати ложкою. Найкраще посуд, в якому збиваєте крем, поставити в дуже холодну воду. Так крем вийде більш легким.
Коржі змастити сметанним кремом, зібрати пиріг. Дати настоятися 30 хв. За бажання притрусити цукровою пудрою.
Пробуйте і насолоджуйтеся!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.