Пиріжки зі свіжою вишнею — це смак літа і дитинства. Тісто готується швидко, без дріжджів. І формування пиріжків дуже цікаве. Наступного дня вони теж залишаються м’якими.
Тісто:
- 250 г сиру (від 9%)
- 2 яйця
- 80 г цукру
- 3 столові ложки олії
- 270–300 г борошна
- 0,5 чайної ложки соди (і сік лимона для гасіння)
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
Начинка:
- 300 г вишень
- 2 столові ложки цукру
- 1 столова ложка крохмалю
Яйця збити виделкою. Приблизно столову ложку яєчної суміші перелити окремо в іншу миску (для змащування пиріжків). До яєць додати сіль, цукор, ваніль. Влити олію, перемішати. Додати сир. Сир краще брати сухий і без грудочок. Перемішати (краще розтерти блендером до однорідності). Додати гашену соду (можна замінити 1 чайною ложкою розпушувача, доданого до борошна). Поступово всипати борошно. Замісити тісто до однорідності — воно виходить м’яким і ніжним, але не липне до рук. Тісто прикрити і залишити на столі. Для начинки в мисці з’єднати цукор і крохмаль. З ягід видалити кісточки. На присипаному борошном столі розділити тісто на 9 шматочків. Розкачати кожен товщиною приблизно 3 мм (приблизно 16х11 см). На одній половині зробити невеликі надрізи до середини (на відстані 0,5 см). Скласти навпіл. Начинку викладати на не розрізану частину. Насипати на кожен шматочок по чайній ложці цукру з крохмалем. Викласти по 4–5 ягід. Добре защипнути краї і сформувати пиріжки (рельєфна сторона повинна бути зовні). Викласти на деко, застелене пергаментом. Змастити пиріжки яйцем. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20–25 хв. Час випікання залежить від особливостей вашої духовки. За бажанням, випічку, що охолола, можна притрусити цукровою пудрою. Крім вишні, творожнє тісто вдало поєднується з будь-якою іншою соковитою начинкою: чорницею, малиною, смородиною або яблуками.
Якщо начинка — соковита
Мама часто пекла пироги з вишнею. Вона спочатку до почищеної від кісточок вишні додавала цукор, давала постояти 40–60 хв., поки підходило тісто, і потім відкидала начинку на дуршлаг. Зайвий сік стікав, і вишня була вже не така водяниста. З такої начинки без жодного крохмалю і робила пиріжки. Крохмаль, який часто застосовують у таких випадках, як на мене, все ж змінює смак.
Ольга ІЛЛЄНКО. м. Балаклія.