«Міна» в банці, або Як уникнути помилок при консервуванні - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

«Міна» в банці, або Як уникнути помилок при консервуванні

3 Вересня, 2019
in Домашній технолог
0
«Міна» в банці, або Як уникнути помилок при консервуванні
0
Поділилося
123
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Буває, навіть добре закручені винесені в погріб заготовки “вибухають”. Чому ж такі неприємності не трапляються з заводською продукцією, хоч зберігають її тривалий час? Як роз’яснюють фахівці, причина в помилках, допущених у домашніх умовах при підготовці продукції, і в недотриманні рецептури.

Вдома немає можливостей, які є на плодоовочевих комбінатах, де стерилізація банок з овочами і фруктами здійснюється у спеціальних апаратах при високій температурі й під тиском.

— Але і в домашніх умовах можна уникнути потрапляння в консервацію мікроорганізмів, що перетворюють їх на «міни сповільненої дії», якщо ретельно дотримуватись не дуже складних, але обов’язкових правил, — стверджує технолог із заготівлі консервації Ніна СЛЕНКО.

Вони такі:

  • Перш ніж мити банки, слід уважно оглянути їх. Шийка має бути без сколів і напливів. У цих місцях під кришку невдовзі після закупорювання банки починає проникати повітря, і продукція не буде довго зберігатись.
  • Мити банки найкраще господарським милом, а потім — содою і стерилізувати.
  • А ось як треба готувати кришки. Виявляється, що довше їх кип’ятити, то гірше. Найпопулярніші кришки — сталеві з тонким покривним шаром, стерилізувати їх можна не довше, ніж 2—3 хв. За тривалішого нагрівання можуть утворюватись непомітні для ока тріщини. Крізь них продукти контактують із чорним металом, від цього псується їх смак і колір. Особливо вразливі до цього чорна смородина, вишня, черешня, айва.

Слід знати, які овочі й фрукти можна пастеризувати, а які — стерилізувати.

Стерилізують продукти з малою кислотністю: груші, солодкі яблука, айву деревоподібну, черешню, шовковицю, солодкий виноград, абрикоси, персики, глід, іргу, чорноплідну горобину, чорниці. Щоб краще зберігалися, треба додавати трохи кислих плодів або лимонної кислоти. При маринуванні овочів оцет краще перелити, ніж недолити. Адже він — консервант, який нищить усі мікроорганізми. Оцет або есенцію треба вливати в банку безпосередньо перед закручуванням.

Пастеризують, тобто нагрівають до 85 градусів, продукти з високим вмістом кислоти — чорну смородину, порічки, малину, сливи, аґрус, червону горобину, обліпиху, ожину, кизил, барбарис, яблука кислих сортів, низькорослу (японську) айву, лимонник, амурський виноград. З овочів пастеризують огірки, нагріваючи їх до температури не вище 80 градусів, інакше вони стануть м’якими.

Цього правила треба дотримуватись і стосовно цукру при заготівлі варення, компотів. Оцет навіть у невеликій кількості вбиває мікроби, а цукор діє як консервант за великої концентрації (60—65 відсотків).

До того ж не варто займати банки і витрачати кришки, консервуючи ледь солодку воду. Раціональніше взимку розвести якісний концентрований продукт.

Попередня публікація

Чому в’яне перець?

Наступна публікація

Яблучний пиріг до чаю

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Яблучний пиріг до чаю

Яблучний пиріг до чаю

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти