Давайте допоможемо святому Миколаю напекти медового печива. Нехай кожен хлопчик та дівчинка із радістю знайдуть солодкий запашний подарунок!
Тісто:
- 80 г меду
- 80 г цукру
- 60 г вершкового масла
- 1 жовток
- 280 г борошна
- 10—30 мл молока
- 1 чайна ложка соди
- 1 чайна ложка какао
- 1 чайна ложка меленого імбиру
- 1 чайна ложка меленої кориці
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
Глазур:
- 1 білок (близько 30 г)
- 200—220 г цукрової пудри
- 2—4 краплі соку лимона
Тісто. Відокремити жовток від білка (білок знадобиться для глазурі). У каструльку покласти цукор, вершкове масло та мед. Поставити на слабкий вогонь, тримати на плиті, помішуючи, до повного розчинення. Зняти з вогню, дати охолонути до теплого стану. В окремій мисці змішати борошно, сіль, ваніль, соду, какао та спеції. У медову масу ввести жовток, перемішати. Перекласти медову масу в борошняну суміш, перемішати — виходить неоднорідне грудкувате тісто. Влити до нього молоко — буквально по столовій ложці. Повинно вийти м’яке та пластичне тісто (молока може знадобитися трохи більше або менше — залежно від якості борошна). Загорнути його в пакет та покласти в холодильник на 30 хв. Після охолодження тісто для зручності поділити на 2 частини. Розкачати кожну завтовшки 3—5 мм. Вирізати формочками печиво. Викласти на застелене пергаментом деко. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 4—7 хв. Час випічки залежить від розміру та товщини печива. Дістати та охолодити.
Глазур. Білок трохи збити виделкою. Поступово всипати цукрову пудру, щоразу добре перемішуючи. Наприкінці додати трохи соку лимона й добре перемішати. Глазур має бути тягучою і не розтікатися. За потреби можна підсипати ще цукрової пудри. Викласти в кондитерський мішок (як варіант — молочний кульок із тонко зрізаним кінчиком). Прикрасити печиво, як підкаже ваша фантазія. Глазур застигає дуже швидко — буквально за 3—5 хв.
Завдяки меду таке печиво довго не черствіє, зберігати його можна в закритій коробці всі зимові свята. Така випічка стане чудовим подарунком для близьких.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.